Afbeelding
Foto: Hermen Buurman

Erik de No Plastic Runner: ‘IJsselstein moet de schoonste stad van Nederland worden’

Algemeen 799 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het is een bezige bij: Erik Wierstra oftewel de No Plastic Runner. In het dagelijks leven is hij accountmanager in de fietsbranche, maar in elk vrij uur probeert hij samen met zijn team van IJsselstein de schoonste stad van Nederland te maken. De stad waar hij vanaf dag één verliefd op was.

Erik werd geboren in Friesland en verhuisde in de jaren 80 naar IJsselstein, waar hij met zijn gezin met veel plezier woont: “Een jaar of twaalf geleden begon ik met hardlopen vanuit mijn huis. Het viel mij op hoeveel zwerfafval er lag. Maar ik wilde wel goede tijden lopen. Dus liep ik hetzelfde traject één keer in de week nog een keer om alles op te ruimen. Zo train je toch net even andere spieren, door flink door je knieën te zakken.”

Niet alleen rond IJsselstein helpt Erik de wereld mooier te maken, ook op vakantie steekt hij de handen uit de mouwen. “Overal op de wereld waar ik kom, ga ik hardlopen en opruimen. Men vindt dat vaak grappig en leuk om te zien. Ik hoop altijd maar dat ik mensen kan inspireren om zelf een steentje bij te dragen.”

“Tijdens een vakantie in Thailand kwam ik in gesprek met iemand die voor zichzelf begonnen was”, vervolgt Erik. “Ik ben toen met mijn dochter gaan zitten en heb de No Plastic Runner bedacht. We hebben samen het logo bedacht en zijn begonnen om mensen bij elkaar te krijgen. Het is anderhalf jaar geleden een stichting geworden. Op een opruimdag komen er tussen de dertig en vijftig mensen om mee te helpen met opruimen. We zorgen altijd voor koffie, thee en koeken. En erna pakken we een wijntje of een biertje. Je moet van iets zuurs iets leuks maken. Humor is ook belangrijk, we houden wel van lachen en dollen. Dat laten we ook zien op social media, we zitten nu ook op TikTok. Er komen steeds meer mensen die zich aansluiten.”

No Plastic Runner is sinds september 2021 een stichting en de inspanningen van Erik en zijn team zijn niet onopgemerkt gebleven in IJsselstein. “Ik ben slotheer geweest bij carnaval. Daar werd al een flinke opruimactie gedaan door de organisatie, volgend jaar gaan we dat nog grootser aanpakken. En dan zijn ook statiegeldbekers verplicht, dat levert al een hoop afval minder op. Verder ben ik gevraagd als zwerfafvalambassadeur van de gemeente. We adviseren het college over het prullenbakkenbeleid of over ondergrondse containers. En de gemeente heeft een bedrag gesponsord, waarmee we een Canadese kano hebben gekocht. Daarmee gaan we de gracht in IJsselstein en de IJssel op om afval op te ruimen. En we hebben de No Plastic bike, die gesponsord is door 55 bedrijven; we gebruiken de fiets voor onze opruimacties. Gelukkig is er een kern van echte IJsselsteiners die bereid zijn om wat voor de stad te doen. Een goede sponsor is de Jumbo. Een jonge ondernemer, die mij zelf heeft benaderd. Samen gaan we een stripboek uitgeven, dat door kinderen uit groep vier en vijf is bedacht en gaat over de No Plastic Runner die het plastic monster uitschakelt. Zo komt het stukje preventie om de hoek kijken. Het zou fijn zijn als grote bedrijven als Heineken en Coca Cola ook meer aan preventie doen. Laat ze een project als het onze adopteren. Dat kost ze relatief zeer weinig, maar het heeft wel een goed effect.”

Het is namelijk niet alleen plastic dat opgeruimd wordt door het team van de No Plastic Runner, ook blikjes, karton, lachgasflessen en allerlei andere zaken ontsnappen niet aan de vrijwilligers. “Je verbaast je er elke keer weer over hoeveel er ligt. Vooral waar benzinestations in de buurt zitten. Na de kerstdagen in 2021 hebben we op een stuk van 300 meter lang maar liefst 550 blikjes gevonden! Dat filmpje is op TikTok ruim 110.000 keer bekeken en op LinkedIn meer dan 650.000 keer.” 

Erik en zijn team proberen door middel van publiciteit elke keer aandacht te vragen voor het probleem rond zwerfafval.Hun doel is immers van IJsselstein de schoonste stad van Nederland maken en een wereld zonder zwerfafval creëren. “Het is niet alleen heel slecht voor dier en mens, maar het geeft de wereld ook een heel lelijk gezicht.” Erik besluit: “Als het mooi opgeruimd is, daar word je toch helemaal blij van?”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in het magazine IJ (editie voorjaar 2023) - lees het complete magazine hier

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 7 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30
Afbeelding
Onkruid steekt de kop op in IJsselstein Nieuws 3 mei, 11:52
Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40