Afbeelding
Foto: Hermen Buurman

Lekker lokaal: gewoon bijzonder IJsselstein

Algemeen 406 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Kijk eens met andere ogen naar je eigen stad, proef de historie én ervaar de enorme gastvrijheid van alle IJsselsteinse ondernemers. Dat is de boodschap van Anastasia van der Lugt. Zij heeft als voorzitter van BIZ IJsselstein het beste met de stad voor.

IJsselstein voelt voor de meeste IJsselsteiners gewoon, maar is voor een buitenstaander toch heel bijzonder. Een kleine wandeling door de stad maakt het ons meteen duidelijk; in IJsselstein gebeurt echt meer dan je in eerste instantie denkt. We komen een groepje vrouwen tegen, dat zich erover verbaast hoe leuk IJsselstein is en bijna een kreet van verrukking uitslaat als een trotse IJsselsteiner en passant de dames vertelt dat het stadje ook stadsrechten en een kasteeltoren heeft. Even verderop halen klanten bij de visboer, de kaaswinkel en de groentewinkel hun dagelijkse boodschappen. Een tafereel dat eigenlijk heel gewoon is, maar stiekem ook heel bijzonder. Want waarschijnlijk staat u er helemaal niet meer bij stil als u een bezoekje brengt aan de binnenstad van IJsselstein, maar wat is het toch een mooie stad! Dat blijkt wel uit de trekkende werking die IJsselstein altijd op bezoekers heeft. De entourage van de stad loont zich optimaal van het moment en de omgeving te genieten.

Anastasia van der Lugt, sinds kort voorzitter van BIZ IJsselstein, maakt zich hard voor de stad. “Onze boodschap is niet voor niets: je ontmoet elkaarin IJsselstein. Lokaal shoppen is helemaal je van het. Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd, is dat we de lokale ondernemer moeten koesteren. Je moet niet vergeten dat de lokale ondernemer mede bepaalt hoe de stad erbij staat. Zijn er evenementen, is de binnenstad mooi aangekleed, hangt er een goede sfeer? Je kunt alles op internet kopen tegenwoordig, maar die lokale ondernemer zorgt ervoor dat de Sinterklaasintocht mogelijk gemaakt wordt, dat de straten worden opgefleurd met een bloemetje, dat de feestverlichting er hangt in de donkere maanden. Stel je toch eens voor dat dat allemaal niet meer bestaat? Dan wordt het een hele dooie boel.”

Anastasia ziet dan ook graag dat de IJsselsteiner vaker naar de stad komt. Zoals tijdens de vrijdagmarkt. Een uniek evenement, de markt begint immers in de middag en loopt door tot in de avond. “Geen enkele andere weekmarkt in Nederland is tot zo laat! Ik heb bewondering voor de marktkooplieden die er elke week weer staan. Want vergeet niet: voordat ze een keertje thuis zijn, is het al flink laat op de avond. En de meesten staan de volgende dag gewoon weer in een andere stad of dorp op de markt. Maar elke week zijn ze trouw aan IJsselstein.” De vrijdagmarkt valt samen met de koopavond in de binnenstad. De landelijke tendens is dat de koopavond steeds iets minder bezocht wordt en dat er daardoor ook meer winkels de deuren sluiten in de avonduren. Hoe zit dat in IJsselstein? “Het is best lastig. Want als er één winkelier besluit niet meer open te zijn, dan volgt al snel een tweede en een derde. En dat heeft ook zijn weerslag op de avondopenstelling van de markt. Want je wil als marktkoopman of -vrouw niet tegen een donkere winkelruit aankijken. We moeten het echt samen gezellig maken én houden. Dus ik roep echt de inwoners op: kom naar de vrijdagmarkt, ook in de avond. Haal wat gezelligs in huis voor het weekend, eet een hapje in de horeca en klets even bij met elkaar.”

Niet alleen de vrijdag is fun in IJsselstein, ook op andere dagen is het heerlijk vertoeven in het stadje aan de IJssel. Anastasia: “We hebben prachtige terrasjes, je kunt er heel divers winkelen, van ketens tot zelfstandige ondernemers, de stad ziet er zeer aantrekkelijk uit, we hebben enthousiaste ondernemers en de inwoners zijn trots op hun stad. En dat mogen ze best vaker laten blijken.” U ziet, er zijn veel redenen om naar de binnenstad toe te komen. Al is het alleen maar om eens met een andere bril te kijken naar je eigen stadje. En tot de conclusie te komen: eigenlijk is het heel gewoon en tegelijkertijd heel bijzonder.

Meer informatie, bijvoorbeeld over evenementen: INIJSSELSTEIN.NL

Dit artikel is eerder verschenen in magazine IJ (editie voorjaar 2023) - lees hier het hele magazine

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 3 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 3 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30
Afbeelding
Onkruid steekt de kop op in IJsselstein Nieuws 3 mei, 11:52
Afbeelding
Aangehouden Montfoortse drugsdealer krijgt last onder dwangsom Nieuws 3 mei, 10:40