Plezier voor twee voor Erik en zijn
dochter tijdens IJVO 2022.
Plezier voor twee voor Erik en zijn dochter tijdens IJVO 2022.

Erik Hommersom: ‘IJVO gaat van generatie op generatie’

Algemeen 936 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het is een waar IJsselsteins spektakel: IJVO, wat staat voor IJsselsteinse Vakantie Ontspanning. Al heel wat IJsselsteiners zijn ermee opgegroeid. We spreken bestuurslid Erik Hommersom over het fenomeen.

Voor iedereen die het nog niet weet, wat houdt IJVO precies in? Erik: “In de laatste week van de zomervakantie komen zo’n 1.500 tot 2.000 kinderen samen om te gaan huttenbouwen, met alles wat erbij hoort. Er zijn spelletjesmiddagen, er is een toneelgroep, een kindercafé, een discotent, een knutseltent, we hebben muziek. Kortom, volop gezelligheid.”

“De kinderen (van groep 3 t/m 8) worden ingedeeld naar leeftijd in wijken; de jongste wijken, middenwijken en de oudste wijken. Daaruit worden groepjes gevormd van ongeveer tien kinderen, die samen aan een hut gaan werken. Op maandagochtend komen de kinderen het terrein op en gaan ze aan de slag. Aan het einde van de dag sluiten we af bij het buitenpodium, waar we de echte IJVO liederen zingen met zijn allen. Aan het einde van de week mogen de ouders of opa en oma komen kijken bij de hutjes en sluiten we af met optredens van een aantal artiesten. Tijdens de hele week ontvouwt zich een verhaal, waar we de kinderen in meenemen. Vorig jaar hadden we een slechte prinses, dat gaf een hoop commotie”, vertelt Erik lachend.

\De organisatie, die bestaat uit allemaal vrijwilligers, is al ver voor de week van IJVO bezig om alles te regelen. “We zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers; zonder vrijwilligers is er geen IJVO. We zijn al maanden bezig met de voorbereidingen, zoals sponsoren aanschrijven en genoeg pallets regelen om hutten mee te bouwen. We kunnen ze ophalen, maar mensen mogen ook pallets komen brengen, we hebben een eigen terrein met opslag. Een week voor IJVO starten we met de opbouw van het terrein; ik ben samen met drie anderen verantwoordelijk voor het terrein en de techniek. Denk dan aan hetaanleggen van waterleidingen, het maken van watertappunten, het aanleggen van elektra, het verzorgen van de muziekinstallaties en zorgen voor noodstroom aggregaten. De toneelgroep bouwt een eigen toneel, zodat ze kunnen optreden voor de wijken en tijdens de sponsoravond. Op donderdag beginnen we met de tentenopbouw. Vergeet ook niet dat na IJVO er ook afgebouwd moet worden, best moeilijk, want je bent eigenlijk wel moe na zo’n week in touw. Je moetdan nog tot het gaatje. Maar we doen het met zijn allen.”

Erik vertelt dat hij zelf als kind ook al rondliep bij IJVO. “Nu ik zelf een jonge vader ben, ben ik als vrijwilliger bij het bestuur gegaan. We hebben een samengesteld gezin, de kids van mijn vrouw hebben ook altijd bij IJVO gezeten. En mijn dochter is er nu ook onderdeel van. Ik denk dat zij later ook wel bij IJVO zal gaan helpen. Het gaat vaak van generatie op generatie. Zolang ik het kan doen, blijf ik ook helpen”, besluit Erik met een grote glimlach.

Meer informatie: ijvo.nl

Dit artikel verscheen eerder in magazine IJ (editie voorjaar 2023) - het hele magazine is hier te lezen

Sandra de Leeuw

Redacteur-coördinator Kontakt Mediapartners (special products, magazines)

Bankje nodig voor in de versgebouwde hut? Dan kun je die laten maken bij de klusclub.
Alle aandacht is gericht op het podium tijdens de theatervoorstelling.
Het terrein waar IJVO gehouden werd in 2022.
De afbouw op zaterdag wordt afgesloten met een gezellige barbecue voor alle vrijwilligers.
De kinderen verzamelen bij het
wijkbord en oefenen heel hard op het wijklied.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
IJFC bindt SV Lopik aan de zegekar Sport 17 uur geleden
Afbeelding
Oud-speler Jesse Donker nieuwe hoofdtrainer VVIJ Sport 17 uur geleden
• Bouw van flexwoningen in Montfoort.
Cazas Wonen wil woningzoekenden helpen met kant-en-klare woningen Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Ook aandacht voor IJsselsteinse Roma tijdens Dodenherdenking met fotoverslag 19 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur na ingetogen herdenking Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Automobilist te water bij Linschoten 112 19 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 4 mei, 08:00
Afbeelding
Wielrenner aangereden op kruispunt Nedereindseweg 112 3 mei, 15:30