Beleidswensen Kadernota heel divers

ijsselstein • Tijdens de raadsconferentie gingen de IJsselsteinse partijen op constructieve manier met elkaar in debat. 

Of de voorstellen daadwerkelijk in de Kadernota worden opgenomen zal later pas worden besloten. Doel van deze avond was het geven van een toelichting, het beantwoorden van vragen en het in debat gaan over de voorgestelde onderwerpen. 

Niet alle partijen hadden beleidsvoorstellen ingediend. “We houden rekening met de financiële onzekerheid als gevolg van de aangekondigde bezuinigingen vanuit het Rijk op gemeenten vanaf 2026”, aldus Ronald Koehorst van LDIJ. De 15 voorstellen die wel op agenda stonden waren divers en gaven een helder beeld hoe de partijen tegen verschillende onderwerpen aankijken.
Zo kwam D66 met het voorstel om schoolpleinen ook na schooltijd, in weekenden en in vakanties open te stellen. Door de pleinen open te houden, kunnen meer kinderen hier gebruik van kunnen maken wat positief door zou werken op het voorkomen van overgewicht en op de ontwikkeling van kinderen, aldus D66.

30 km/u

Paul Nieveen van Dijkum van PvdA refereerde aan zijn bezoek aan de stad Brussel om het invoeren van de algemene regel van 30 km/u in bijna alle straten in IJsselstein kracht bij te zetten.
Nieveen van Dijkum had deze snelheidsbeperking in Brussel als zeer prettig ervaren. "Bovendien leidt deze regel tot minder verkeersongevallen, betere gezondheid en minder lawaai." LDIJ stelde dat dit onderwerp eerder paste in het mobiliteitsplan.

Het Schone Lucht Akkoord

GroenLinks beargumenteerde de ondertekening van het Schone Lucht Akkoord door IJsselstein. Vanuit het Rijk worden daar ook subsidies voor beschikbaar gesteld. “We doen wat we al van plan zijn, maar met de financiële ondersteuning." Verschillende partijen waren terughoudend. LDIJ noemde het een prima voorstel, maar was wel benieuwd naar financiering en eventuele gevolgen voor IJsselstein. “We willen ook niet voor financiële verrassingen komen te staan.” 

Alle kinderen  

Met het voorstel 'Alle kinderen in IJsselstein doen mee' maakte ChristenUnie duidelijk dat ze dit onderwerp erg belangrijk vinden. Doel van het voorstel is dat minimaal 98% van de huishoudens in IJsselstein met kinderen, en die recht hebben op landelijke regelingen zoals bijvoorbeeld kindgebonden budget, hiervan ook echt gebruik maken. Maar onderzoek zou duidelijk moeten maken om welke aantallen dit gaat in IJsselstein. Volgens de ChristenUnie ontstaat er een win-winsituatie als meer gezinnen toch recht blijken te hebben op regelingen, maar daar nu nog geen aanspraak op maken. Hun financiële situatie verbetert, terwijl de gemeente meer ruimte overhoudt om een nauwkeuriger beleid te hanteren.

Tijdens de behandeling van concept-Kadernota 2025 op 11 juli zal pas bepaald worden welke voorstellen als kader(s) worden meegegeven voor het opstellen van de begroting 2025.