• Alles

Orgelconcerten St. Nicolaasbasiliek

zaterdag 26 september 0:00 uur

Marjan Fey

Orgelconcerten in de Basiliek

Een oud gezegde luidt “Bezit maakt zorg”. Vele jaren heeft het orgel van de St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein op de koorzolder gestaan en de vele vieringen opgeluisterd. Dit klinkend monument was echter hard toe aan een grondige schoonmaakbeurt.

In januari 2020 is het orgel geheel uit elkaar genomen. Alle circa 1500 pijpen, de kleinste zo groot als een potlood en de grootste tot zes meter lang, en onderdelen zijn gereinigd. Waar dat nodig zijn pijpen van loodoxidatie ontdaan en qua intonatie geëgaliseerd. Vooral de tongwerken (Trompet 8’, Basson-Hobo 8’ en Bazuin 16’) klonken zeer ongelijk door stof en gruis in de pijpen. Ook de acht meter hoge kassen en de achttien frontpijpen van Engels tin zijn schoongemaakt en in de was gezet respectievelijk gepolijst. En het resultaat mag er zeker zijn.

De restauratie van het Maarschalkerweerdorgel van de St. Nicolaasbasiliek is in mei 2020 afgerond. Velen hebben zich ingezet voor het welslagen van het project. Pastoor G.M.J. van der Vegt, het Parochiebestuur, de Restauratiecommissie en de Geloofsgemeenschap van de St. Nicolaasbasiliek. Niet onvermeld mag het werk van Adema’s Kerkorgelbouw blijven, die met hun vakmanschap en enthousiasme de klus hebben geklaard.

Marjan Fey, organist en koordirigent van de St. Nicolaasbasiliek, begeleidde de dagelijkse gang van zaken en fungeerde als klankbord voor de orgelbouwers. Wim Diepenhorst, specialist Klinkende Monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en Jos van der Kooy, kerkmusicus en concerterend organist, waren als adviseur bij het project betrokken.

Het prachtige instrument kan zich hernieuwd profileren als voorbeeld van nationaal klinkend erfgoed, zowel binnen de liturgie als tijdens concerten. Daarom worden op zaterdag 26 en zondag 27 september aanstaande om 16:00 uur twee concerten op het orgel gegeven. Tijdens deze concerten zal het orgel in al zijn facetten te horen zijn.

Jos van der Kooy en Marjan Fey zullen onder andere enkele vierhandige orgelwerken ten gehore brengen.

Voor beide concerten is de toegang gratis.


deel deze activiteit

Locatie

Basiliek van de H. Nicolaas
IJsselstein
Sint Nicolaasstraat 12
3401bs


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.