Logo zenderstreeknieuws.nl


Taalambassadeur Johan Stets en kunstschilder Charles Lagendijk gaven beiden acte de présence bij de opening van het Taalhuis in de bibliotheek. FOTO: Lysette Verwegen
Taalambassadeur Johan Stets en kunstschilder Charles Lagendijk gaven beiden acte de présence bij de opening van het Taalhuis in de bibliotheek. FOTO: Lysette Verwegen

Taalhuis IJsselstein vraagbaak voor laaggeletterden

IJsselstein - In de bibliotheek is het Taalhuis geopend; hét centrum waar mensen die laaggeletterd zijn of beter Nederlands willen leren lezen, schrijven – en soms ook spreken – terecht kunnen voor oplossingen op maat. Er is informatie beschikbaar over alle cursussen en begeleiding door diverse IJsselsteinse organisaties.

Johan Stets (67) weet wat het is om laaggeletterd te zijn. Hij wist het zijn hele leven te verbergen, tot hij het twee jaar geleden wel toe móest geven. "Ik werd financieel door bekenden in de maling genomen en dat werd een politiezaak. Alleen door toe te geven dat ik niet kan lezen kon ik bewijzen dat ik er écht niets van af wist."
Het werd een geluk bij een ongeluk. "Die politieman heeft me gestimuleerd om mijn taalprobleem aan te pakken en regelde dat ik daarbij hulp kreeg. Fantastisch. Ik ben blij dat ik mijn schaamte heb overwonnen en ik zet me als taalambassadeur graag in om anderen te helpen."

Dat doet Stets – die zijn werkzame leven in een stomerij werkte – door zijn verhaal te vertellen. "Op de lagere school bleef ik steeds zitten. Ik wist wat letters waren, maar kon geen woorden vormen. Dat viel wel op, maar er werd niets aan gedaan. Bijlessen bestonden niet in die tijd. Ik leerde ermee leven en verzon smoezen om moeilijke situaties te vermijden."

De oorzaak van zijn laaggeletterdheid? "Daar sta je als kind niet bij stil. Mijn moeder was Duitse, sprak nauwelijks Nederlands en gaf ook geen aandacht aan mijn taalontwikkeling. Ik werd vroeg zelfstandig en toen kwamen de problemen: ik durfde de brievenbus niet te legen, want ik kon de brieven niet lezen. Of ik vertelde dat ik ben mijn bril was vergeten; formulieren thuis zou invullen en verzon andere smoezen."
Zijn omgeving merkte niets. "Naderhand hoorde ik wel: 'We hadden het kunnen weten'. Maar mensen durfden niet om uitleg te vragen. Ik heb heel wat schaamte moeten overwinnen, want laaggeletterdheid maakt je ook heel kwetsbaar."

Zijn aanrader voor anderen in een gelijke situatie: "Zet door zoals ik. Ga naar de bibliotheek of naar de huisarts en vraag om hulp." En aan de hulpverleners: "Blijf nuchter en geef iemand het vertrouwen dat je het kunt oplossen, op een manier dat de hulpvrager erin mee kan gaan. Op die manier worden mensen vanzelf opener en durven meer te vragen."

Kunstschilder Charles Lagendijk overhandigde het Taalhuis een cheque van 1.320 euro. Het is de opbrengst van een speciale druk van zijn schilderij Metaforen. Daarin komen twee totaal verschillende stijlen samen tot één prachtig beeld. "Voor mij is dat muziek en schilderen." Hij bekent dat hij geen hoogvlieger was op school. "Ik stotterde en er werd al snel gedacht dat ik te 'dom' was om een andere taal te leren. Terwijl communicatie zo belangrijk is. Ik communiceer nu op mijn manier: in muziek en schilderen." En heel succesvol, zoals blijkt.

In de bibliotheek aan de Overtoom is een taalconsulent aanwezig voor advies op maandag van 13.30 tot 15.00 uur en tijdens de taalinloop op dinsdag van 19.30 tot 21.00 uur. Het Taalhuis IJsselstein is een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Lek & IJssel, Stichting Pulse, het Sociaal Team, VluchtelingenWerk, de gemeente IJsselstein en Stichting Lezen & Schrijven.

Reageer als eerste
Meer berichten