Foto:
De duurzaamste column

Het Oude Normaal

Vermoedelijk is menig huis er de afgelopen maanden opgeruimder, schoner en mooier van geworden; de keerzijde van het coronavirus. 

In ieder geval ons huis. Door corona aan huis gekluisterd en doordat veel vrijetijdsbestedingen wegvielen, stelde ik een ‘bezighoudlijst’ op, want met de weinige ruimte die ik nog had, wilde ik toch in beweging blijven. Dus kasten werden uitgemest, gordijnen ontspind, kledingplanken ‘ge-Marie-Kondoot’ en het soppen kende geen stoppen. Bij het opruimen stuit ik op een overdosis aan schoonmaakmiddelen. Voor m’n gevoel wel 100, maar ik heb ze niet geteld.

Met zeep, soda en zout wordt het mooi schoon

Uit iedere gootsteen- of trapkast komt wel wat tevoorschijn: diverse soorten allesreiniger, polish voor kunststof, afwasmachinezout, reinigingsmiddel voor houten vloeren, zilverpoets, coffeemachinedescaler, anti-ageing voor leer, schuurmiddeltje zus en flaconnetje zo en ga maar door. Ik bekijk alles, maar het meeste gebruik ik al jaren niet meer. Het gros zorgt namelijk niet alleen voor zooi in mijn huis, maar ook voor zooi in het milieu. In een flits trekken de keukenpotten van mijn oma aan me voorbij, waarop met sierlijke letters stond: Zand, Zeep, Soda. Deze drie simpele producten gebruikte mijn oma om schoon te maken. En er was geen schoner huis dan dat van haar. Ik wil het ook simpeler, dus ik googel op ‘simpel soppen’, en kom op een site terecht waar ze speeltuintjes coronaproof soppen. Door verder zoeken en door het boek ‘Groene zeepjes en sopjes’ te raadplegen, kom ik tot de conclusie dat ik met groene zeep, baking soda en af en toe een citroen een heel eind kom. Inmiddels is mijn gootsteenkastje opgeruimd en biedt me drie overzichtelijke schoonmaakmiddelen. Ik ga voor het Oude Normaal!


Marie-José de Zeeuw
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten