Deze foto biedt voorlopig een laatste blik op de wieken. De iconische molen uit 1773 zal gedurende een paar maanden zonder wieken in het landschap staan. (Foto: Erik Stoop)
Deze foto biedt voorlopig een laatste blik op de wieken. De iconische molen uit 1773 zal gedurende een paar maanden zonder wieken in het landschap staan. (Foto: Erik Stoop) (Foto: Erik Stoop)

Cabauwse molen tijdens restauratie tijd lang zonder wieken

Het is zover. De tweede fase van de restauratie van de Middelste Molen van Cabauw gaat van start. Dit begint met het strijken van de wieken in de eerste week van september.

Cabauw - Het uitnemen van de roeden is vooralsnog het meest in het oog springende werk op locatie. De roeden zelf worden in de werkplaats van molenmaker Beijk in Afferden gerestaureerd. De historische molen staat al sinds december 2018 stil, vanwege ernstige technische mankementen.

Als eerste worden de houten heklatten uit de wieken gehaald, zodat alleen de ijzeren roeden ofwel de basisbalken van het wiekenkruis overblijven. Deze historische roeden dateren uit 1877 en 1895. De Middelste Molen is een van de vier molens in Nederland waar nog originele Pot-roeden aanwezig zijn. De firma Pot uit Elshout leverde vanaf 1852 ijzeren geklonken roeden. Vóór dat jaartal werden roeden gemaakt van hout.
Omdat er herfstachtig weer wordt verwacht, gebruikt de molenmaker geen kranen of hoogwerkers, maar worden de roeden met takels en lieren op de ouderwetse manier ‘handmatig’ naar beneden gehaald. Waarschijnlijk worden de roeden de week erna naar de werkplaats in Limburg vervoerd. Ze zijn ruim 27 meter lang, dus hier is speciaal transport voor nodig. Dit is het meest ingrijpende deel van de restauratie, omdat dit betekent dat de iconische Cabauwse molen uit 1773 gedurende een paar maanden zonder wieken in het landschap zal staan. Voor een molenaar natuurlijk een hard gelag. Toch is molenaar Erik Stoop heel blij: “Omdat dit betekent dat we volgend jaar weer kunnen malen. Dan komt de molen weer tot leven en ik ook!”

Naast de restauratie van de roeden vinden er werkzaamheden plaats aan het gaande werk - de draaiende onderdelen zoals het bovenwiel - en aan het staande werk - herstel van het houtwerk. Ook wordt de molen in zijn geheel geschilderd. Naar verwachting zal het zeker voorjaar 2021 worden voordat alles gereed is en de molen weer kan malen.
Vorig jaar is de voorwaterloop al onder handen genomen. De muren die deels ondergronds en onder water staan, bleken slechter dan gedacht en lieten op verschillende plekken water door. Deze zijn allemaal volledig hersteld, soms met gebruik van de historische stenen. Ook is een extra beschoeiing geslagen. Bij de achterwaterloop treden vergelijkbare problemen op. Deze zal in de tweede fase ook aangepakt worden.

De tweede fase is mogelijk gemaakt dankzij diverse fondsen, waaronder Fonds Erfgoedparels van de provincie, en bijdragen en acties vanuit Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen. Ook voor de eerste fase sprongen veel fondsen bij, waaronder het Molenfonds.

Meer berichten