Foto:
De duurzaamste column

Lui tuinieren

De natuur blijft me verbazen.
Van mijn collega’s heb ik een boek gekregen ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’.

De natuur blijft me verbazen.
Van mijn collega’s heb ik een boek gekregen ‘Duurzaam handboek voor de luie tuinier’.

Nu ben ik niet echt een boekenverslinder, maar dit boek had ik zo uit. Ik ben van plan om mijn versteende tuin aan te pakken, dus dit cadeau kwam op een ‘uitgelezen’ moment.
Wist je bijvoorbeeld dat het soort onkruid dat groeit laat zien hoe het met de bodem gesteld is? Heb je veel paardenbloemen in de tuin? Dat zit er te weinig calcium in de bodem. Heb je veel klaver in het grasveld? Te weinig stikstof. Klaver kan stikstof uit de lucht halen en in de bodem brengen.
Wil je geen ‘on’kruid? Zorg dan de bodem in balans is, dan verdwijnt het vanzelf.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen; het lijkt heel efficiënt maar het is is een kortetermijnoplossing en verstoort de bodem alleen maar meer. Je kan beter mineralen strooien om de bodem weer vruchtbaarder te maken en te herstellen. En als de bodem hersteld is kan het luie tuinieren beginnen: je hoeft niet te wieden, snoeien of op te ruimen. De tuin zorgt er zelf wel voor dat alles wat groeit in evenwicht is.
Ik verbaasde me ook over het feit hoe makkelijk het is om een bosui (biologisch geteeld) opnieuw te laten groeien. Je hoeft alleen maar 5 cm van de onderkant af te snijden en in een glas met een laagje water te zetten. Ververs het water om de dag en na twee weken heb je nieuwe bosuien.
Ik heb het gelijk geprobeerd en het is gelukt. Kijk op de Instagram van KNIJ voor foto’s van het snelle resultaat.
Een handig weetje. Dit kan dus ook met prei.
Inmiddels is de schets voor de tuin klaar en gaan we zo spoedig mogelijk aan de slag. Ik ben heel benieuwd hoe het luie tuinieren me afgaat.

Shannon Hoeflaken
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten