<p>Tammo ter Hark en Frank Benthem zetten in op verbinding, want: &quot;Samen kom je verder&quot;. Ook met verduurzaming. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

Tammo ter Hark en Frank Benthem zetten in op verbinding, want: "Samen kom je verder". Ook met verduurzaming. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

Verduurzamen doe je samen met de buren

Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) en Buurkracht – een landelijk maatschappelijk initiatief – slaan de handen ineen. Want: ‘In je eentje ben je sneller, maar samen kom je verder’. Ook met het verduurzamen van je huis.

IJSSELSTEIN – Frank Benthem is ‘Woondokter’, adviseur duurzaam wonen en KNIJ-vrijwilliger. Wekelijks geeft hij in het Energieloket – op zaterdag in de bibliotheek – individuele kosteloze adviezen over verduurzaming in de breedste zin: “Van isolatie tot het aanschaffen van een warmtepomp of anders.” Hij krijgt iedereen op bezoek: van jonge huisbezitters die hun huis direct goed willen verduurzamen, tot senioren die last hebben van tocht in huis. “Het begint vaak met één vraag, maar vanzelf worden het er meer”, vertelt hij. “Verduurzamen gaat zoveel verder dan alleen isolatie of een warmtepomp, vaak gaat het ook om bouwtechnische- of installatievragen. Het leidt regelmatig tot keuzestress, want er is zoveel informatie. Dan help ik graag, onafhankelijk, voor een advies op maat.”

Buurkracht
Tammo ter Hark, buurtbegeleider van Buurkracht voor IJsselstein, voegt daar een element aan toe: verbinden en samenwerken. “Waarom zou je verduurzamingsprojecten niet samen aanpakken? Met de buren, als buurt of zelfs als wijk.” Het levert een sterk team op met inzichten, slagkracht en vaak ook met kostenbesparing als gevolg. Een bekend voorbeeld: “Vaak hoor je op een verjaardagsfeestje: ‘We moeten iets doen aan isolatie’. Een jaar later hoor je hetzelfde, want er is nog niets gebeurd. Ik wil als coach en adviseur mensen verbinden, want er zit veel inzicht in de wijken.” Hij schetst het beeld van ‘de ingenieurs’; vaak gepensioneerde senioren met technische ervaring. “Om daar verder mee te komen zijn er verbinders nodig, vaak de vrouwen, die contacten in de buurt hebben en meebeslissen. En natuurlijk jongeren, die snel willen aanpakken. Als die bij elkaar komen ontstaat een sterk team. Vanuit Buurkracht kunnen wij het vormen en ondersteunen van teams faciliteren; teams van bewoners die hun schouders onder een project zetten.”


Onafhankelijk
Zowel Benthem als Ter Hark benadrukken hun onafhankelijkheid. “We verkopen niets, we zijn onafhankelijk van merk of apparatuur en helpen mensen met informatie en antwoord op hun initiatieven en vragen. We leveren gedegen advies.” Buurkracht zet daarbij in op groepen, Het Energieloket van KNIJ op individuele informatie; kosteloos en laagdrempelig, mede te danken aan landelijke subsidieregelingen die gelden als er met vrijwilligers wordt samengewerkt en er activiteiten worden georganiseerd. “Corona maakt het opstarten van activiteiten wellicht wat ingewikkelder, maar niet onmogelijk.”

Contact
Reacties of initiatieven zijn welkom per e-mail: tammo@buurkracht.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.klimaatneutraalijsselstein.nl en www.buurkracht.nl.

Meer berichten