<p>Jubilaris Annie van Jaarsveld (rechts) werd als eerste in het zonnetje gezet door Liselotte Brinkhuis en Yvonne Thess. (Foto: Lysette Verwegen)</p>

Jubilaris Annie van Jaarsveld (rechts) werd als eerste in het zonnetje gezet door Liselotte Brinkhuis en Yvonne Thess. (Foto: Lysette Verwegen)

(Foto: )

Met veel dank aan de jubilarissen

Het feestje – een gezamenlijke high tea – kon wegens corona niet doorgaan. AxionContinu vond toch een manier om de jubilerende vrijwilligers van zorgcentrum Mariënstein en het hospice te eren voor hun jarenlange inzet; een bezoek aan huis, met bloemen en een cadeau.

IJSSELSTEIN - Zoals bijna alle vrijwilligers vinden de jubilarissen het maar ‘heel gewoon' wat ze doen, terwijl de jaren omgemerkt optellen. Adriaan Bom, Ed Booms, Wout van Helsdingen en Rini Oerlemans zijn al 12,5 jaar vrijwilliger in het Hospice; Wim Florie evenveel jaren bij de Technische dienst en Annie van Jaarsveld en Phill van Straaten binnen Welzijn. José Commu spant de kroon met 25 jaren vrijwilligerswerk binnen Welzijn.

Stil door corona

Annie van Jaarsveld (78) schenkt elke week koffie, verzorgt hapjes en drankjes en doet spelletjes met de bewoners van Mariënstein. "Het is druk en iedereen vindt het gezellig. Het biedt de bewoners ook een loopje om van hun kamer af te zijn.” Ze mist haar vrijwilligerswerk - ook in Isselwaerde - dat door corona al een halfjaar is gestopt. "Door corona ligt alles stil, ook mijn kaartclub en andere activiteiten.” Maar ze klaagt niet: "Ik heb mijn huis met mijn tuintje.” Ze is blij met het bezoek van Liselotte Brinkhuis en Yvonne Tess, die haar met bloemen en een groot kunstzinnig hart verrassen. De tekst: ‘Jij bent zoveel meer dan genoeg'.

Belangrijk
Liselotte en Yvonne, professionals binnen AxionContinu, hebben veel respect en waardering voor alle vrijwilligers. "Ze halen en brengen mensen, helpen bij activiteiten en meer; alles waar het personeel helaas door de werkdruk vaak geen tijd meer voor heeft.” De hulp van - ook nieuwe en jonge - vrijwilligers, is onmisbaar. Juist nu. "Om bewoners te helpen met videobellen en alle aanpassingen door corona, zoals meerdere kleine activiteiten. En wie weet waar we nog meer voor komen te staan." De vrijwilligers worden goed geïnformeerd. "Zo houden we oudere vrijwilligers vanwege de risico's liever thuis, ook al is het door de maatregelen in Mariënstein veiliger dan waar dan ook.” Activiteiten zijn onder alle omstandigheden belangrijk: "Bewoners komen van hun kamer af en blijven in beweging. Ze voelen zich beter en dat ontlast ons. Zorg zonder welzijn is niet meer denkbaar." Yvon weet uit ervaring hoe Welzijn 30 jaar geleden begon: "Er was een huiskamer voor koffie, krantje, handwerken en een praatje. Iedereen deed zijn eigen ding. Soms organiseerden we een klein evenement zoals een playbackshow." Tegenwoordig is het veelomvattend en is de individuele aandacht belangrijk.
Eenzaamheid
Hoe belangrijk die aandacht is, ook van vrijwilligers, bleek tijdens de coronalockdown: "We merkten dat de bewoners minder actief en prikkelbaarder werden. En eenzamer, omdat bezoek nog maar beperkt mogelijk was. Dat gaf bij sommigen echt een terugslag."


Lysette Verwegen

Vrijwilligers zijn belangrijk vooral in deze tijd van corona

Meer berichten