<p>Marieke Coumans en Joost Matthys van het team dat het nieuwe brugjaar voorbereidt. Foto: William Hoogteyling </p>

Marieke Coumans en Joost Matthys van het team dat het nieuwe brugjaar voorbereidt. Foto: William Hoogteyling

(Foto: William Hoogteyling )

Speciaal Brugjaar Oosterlicht maakt overstap minder groot

Klaar met de basisschool, maar nog niet gereed voor het voortgezet onderwijs. Deze leerlingen kunnen vanaf het schooljaar 2021/2022 terecht bij het Oosterlicht College in Nieuwegein in het Brugjaar Jan Ligthart. Tijdens dit tussenjaar maken de leerlingen geleidelijk de overstap om vervolgens beter voorbereid door te stromen.

NIEUWEGEIN/regio - De leerlingen waar Brugjaar Jan Ligthart voor is bedoeld, vinden die overstap te groot. Ze zijn bijvoorbeeld erg jong voor hun leeftijd of hebben moeite met plannen en organiseren. Of ze kregen te maken met verlies en rouw, waardoor er even wat meer tijd nodig is. “Zodra een leerling aan het voortgezet onderwijs begint, wordt heel wat verwacht”, zeggen Marieke Coumans, afdelingsleider havo/vwo en Joost Matthys, vervangend afdelingsleider tl/havo van het Oosterlicht College. “Maar elk kind heeft zijn eigen traject. Het onderwijs heeft de taak ervoor te zorgen dat ieder kind de kans krijgt op een passende opleiding. Zodra iemand niet mee kan komen omdat het aanbod er niet is, willen we daar iets aan doen. Wij denken dat dit Brugjaar Jan Ligthart beslist iets toevoegt. Zo helpen we ook deze groep leerlingen verder met hun ontwikkeling.”

Waardevol

Coumans en Matthys maken deel uit van het team dat het Brugjaar voorbereidt. Ze zijn enthousiast over het concept dat is genoemd naar de onderwijsvernieuwer Ligthart uit de vorige eeuw. ‘’De nieuwe rector Gert Munters kende het concept van de onderwijsstichting in Arnhem waar hij voordien werkte. Wat hij daarvan heeft meegekregen is dat kinderen zich al de eerste maanden van stil en voorzichtig naar veel meer zelfbewust ontwikkelen. Dat is zo waardevol.”
Het Brugjaar is voor leerlingen van VMBO-T tot en met gymnasium. Leerlingen groeien op sociaal-emotioneel gebied, leren vaardigheden die nodig zijn voor de middelbare school en kunnen zich bovendien verdiepen in de basisschoolvakken rekenen, taal en spelling. Na het Brugjaar stromen de leerlingen door naar een brugklas van hun eigen niveau, een enkeling mogelijk zelfs naar het tweede leerjaar. Leerlingen kunnen ook doorstromen naar een andere school.”
Het Oosterlicht College gaat uit van een klas van ongeveer twintig leerlingen, afkomstig uit de regio Nieuwegein, IJsselstein, Houten en Vianen.

Tijdens  online-informatieavonden, op woensdag 17 en donderdag 18 november, worden sessies gegeven over Brugjaar Jan Ligthart. Het is dan ook mogelijk om vragen te stellen.

 Voor meer informatie zie ook www.oosterlichtnieuwegein.nl

Meer berichten