Bioblitz


Foto:
De duurzaamste column

Bioblitz

In een van mijn eerdere columns schreef ik over het eerste grote project met de Larenstein-studenten. In dit project is aangetoond dat In het IJsselsteinse openbaar groen honderden soorten appels- en perenbomen staan die zeldzaam zijn. 

Inmiddels zitten we nu midden in de organisatie van het volgende project: de Bioblitz. Tot voor kort had ik nooit van dit woord gehoord. Het klonk wel blits, maar wat het betekent? Tijdens een bioblitz wordt alles wat kruipt, vliegt, groeit en bloeit waargenomen door een groep mensen.

Ik zie al natuurwezentjes in de nacht het leven vieren

Vierentwintig uur lang worden aantallen en soorten geteld. ‘s Nachts de vleermuizen, ‘s morgens vogels en planten, ‘s middags insecten, mossen, vissen en zo het klokje rond. Zo wordt een beeld verkregen van de biodiversiteit. Het is voor het eerst dat de biodiversiteit rondom een fruitcollectie zo uitgebreid en officieel gemeten wordt, dus wéér een pioniersproject in IJsselstein. We hebben bevlogen vrijwillige experts, waardoor vele partijen betrokken zijn. We zijn zo enthousiast dat we niet wachten op zo’n bioblitzdag en nu alvast aan de slag zijn gegaan. Binnen twee dagen waren er al negentig soorten geteld. Ik herken nu bekertjesmos, met zijn speelse vorm alsof het gebruiksvoorwerpen van kaboutertjes zijn. Ik leer bij en zie de meest wonderlijke namen langskomen op de bioblitz fruitpagina van Waarneming.nl: gesnaveld klauwtjesmos, heksenvingermos en gesteelde haarmuts. Als beelddenker zie ik de natuurwezens hier ‘s nachts het leven vieren. Het leuke is dat iedereen elke waarneming kan invoeren, dus ook als je een duif of madeliefje ziet. Kijk op KNIJ.nl bij actueel om de pagina aan te klikken. Een blits project, met elkaar, waar heel Nederland profijt van heeft.


Ivon Vrolijk
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten