Minimalisme


Foto:
De duurzaamste column

Minimalisme

Je kledingkast is te vol om nieuwe kleding in op te hangen en in de badkamerlade liggen bodylotion, bruisballen en maskers die je nooit gaat gebruiken. Ongemerkt heb je meer in huis dan je zou willen.

We willen een grotere auto, de nieuwste telefoon en een huis met minimaal vier slaapkamers, waaronder een rommelkamer. Is dat het allemaal wel waard? In IJsselstein betaal je al gauw drieduizend euro per vierkante meter. Is die kamer van tien vierkante meter voor rommel, dertigduizend euro voor een huis meer waard?

Ongemerkt heb je meer in huis dan je zou willen

Of gaan we dan eindelijk opruimen en vervolgens, heel belangrijk, geen rommel meer kopen? We ervaren de beste levensstandaard in de geschiedenis en toch is altijd dat verlangen naar meer? Hoe kan dat nou? Is dit een oerinstinct van de mens? Worden we er echt gelukkig van? Maar het onverzadigbare gevoel naar meer blijft... Wellicht is minimalisme de oplossing. Minimalisme houdt in dat je teruggaat naar de essentie. Je streeft naar vrijheid, rust en tevredenheid. Het is een levenswijze die je rijker maakt. Al die spullen vragen - bewust of onbewust - om aandacht. Als je het aantal keuzes die je op een dag moet maken verlaagt, geeft dat rust. Als je bijvoorbeeld je kledingkast minimaliseert geeft dat rust omdat de keuze ‘Wat te dragen?’ in de haastige ochtend snel is gemaakt. En je ziet er altijd leuk uit, want je hebt alleen maar kleding in je kast waar jij je prettig in voelt. Liever één goede (en wellicht duurdere) jeans dan vijf broeken die een koopje waren en allemaal nét niet lekker zitten. Ik ben geïnspireerd geraakt door het boek ‘Weg Ermee’ van Dennis Storm; leest heerlijk weg! Lees alvast het boek of wacht op mijn volgende column hoe je ermee aan de slag kunt gaan!


Shannon Hoeflaken
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten