Volgende test nieuwe trams tussen Utrecht en IJsselstein


<p>Eerdere testrit met de nieuwe tram bij de halte IJsselstein-Zuid.&nbsp;</p>

Eerdere testrit met de nieuwe tram bij de halte IJsselstein-Zuid. 

(Foto: Gerard van Buuren )

Volgende test nieuwe trams tussen Utrecht en IJsselstein

IJsselstein / Utrecht - De testritten met de nieuwe trams tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein worden zondag 21 februari hervat. Deze speciale ritten moesten op 7 februari worden stilgelegd vanwege de zware sneeuwval. 

De trams komen zondag 21 februari terug om over de gehele lijn tussen de haltes Utrecht Centraal en IJsselstein-Zuid testritten uit te voeren. Dit gebeurt overdag tussen 08.00 en 16.00 uur. Omdat het hier gaat om testritten zijn reizigers nog niet toegestaan aan boord van de trams op lijn 61. 
De trams op lijn 60 tussen Utrecht en Nieuwegein-Zuid rijden dan wel een normale zondagsdienstregeling mét reizigers.

Omdat de komende periode overdag tussen Utrecht en IJsselstein op deze lijn vaker test wordt, zijn bij alle kruisingen van de trambaan tijdelijk waarschuwingsborden geplaatst die het verkeer attenderen dat er een tram kan aankomen. De trams komen regelmatig langs. De kruisingen van de trambaan worden tijdens deze testritten niet meer beveiligd door verkeersregelaars maar met de bestaande verkeerslichten en slagbomen bij de overwegen. 

De testritten van zondag 21 februari staan vooral in het teken van de eerste testen op de klok van de dienstregeling. Net als op een normale zondag, wanneer de trams rijden met reizigers, wordt daarvoor gereden op een vast tijdschema van een kwartierdienst. Dit betekent dat op het spoor tussen Nieuwegein-Centrum en IJsselstein-Zuid vier keer per uur per richting een tram langskomt. 

Tijdens deze testritten wordt gecontroleerd hoe alle technische systemen functioneren wanneer de trams op deze frequentie rijden. Daarbij wordt ook de dagelijkse operatie van vervoerder U-OV op de proef gesteld. Zo wordt getest hoe het openbaar vervoer verloopt wanneer de trams richting Nieuwegein-Zuid en IJsselstein rijden over het splitsingswissel in Nieuwegein. De uitkomsten van deze testritten op zondag 21 februari zijn de opmaat voor een nieuwe serie uitgebreide testen op de dienstregeling van tramlijn 61, die binnenkort volgt.

Meer berichten