Logo zenderstreeknieuws.nl


Foto:
De duurzaamste column

Eén ding tegelijk

Er wordt wel eens gezegd dat vrouwen meer dingen tegelijk kunnen doen. Misschien dat op één been me lukt, maar over het algemeen ben ik er bedroevend slecht in. Dus eigenlijk was ik heel blij met de landelijke duurzaamheidsactie 52WekenDuurzaam. Die is begin januari gestart en pakt per week één onderwerp aan. De eerste week was de opdracht: de vriezer en je voorraadkasten leegeten. Geen issue voor manlief: hij at maar wat graag al die ingevroren baksels op. Daarna de vriezer ontdooien, want met veel aangevroren ijs vreten ze namelijk stroom.

Manlief voorkomt dat ik in zeven sloten tegelijk spring

De week daarna mocht er een vogelparadijs gemaakt worden. Die konden we snel afvinken; mijn man had de week ervoor al een prachtige voederplank gemaakt. De derde week was koud douchen aan de beurt. Nu is de challenge gelukkig heel vrijblijvend... Wat ervan is overgebleven, is dat ik de douche niet laat lopen voordat ik eronder stap, maar meteen bij de eerste druppel er al onder sta. Wat een weldaad is daarna die warmte!
Deze week nemen we het afval onder de loep. Daar heb ik na het ontketenen van mijn actie Minder verpakkingen BROOD-NODIG al heel wat slagen in kunnen maken. Maar het kan altijd beter. Dat merk ik op Facebook waar het tot ferme discussies komt, wanhopige vragen en veel dilemma’s over welk verpakkingsmateriaal beter is. Ik denk dan vaak: géén! Maar probeer dat maar eens; ik ben al zes jaar bezig en nog steeds komt de vuilnisman langs. Maar: ‘Één ding tegelijk’, zegt manlief altijd, als ik weer eens in zeven sloten tegelijk wil spartelen. Op Facebook staat een mooie boekentip: ‘Hoe je thuis de wereld kan redden - één ding tegelijk’. Ik leen het wel in de bibliotheek. Lekker duurzaam!

Marie-José de Zeeuw
KlimaatneutraalIJsselstein.nl


de duurzaamste column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden