Logo zenderstreeknieuws.nl

Lopik voorziet herindeling; wat gaat IJsselstein doen?

IJSSELSTEIN/LOPIK - De gemeente Lopik beraadt zich over haar toekomst. Gedwongen door oplopende financiële en personele tekorten om de toenemende door de overheid opgelegde taken uit te voeren, kiest de Lopikse raad in meerderheid voor herindeling.

Daarmee kan Lopik haar inwoners de basisvoorzieningen blijven bieden, maar ook actief meewerken aan strategische keuzes, zoals de energietransitie. In de notitie ‘Lopik of Loopjij’ wordt gesteld dat Lopik over 30 jaar geen zelfstandige gemeente meer is en nu zelf nog kan kiezen in welke richting de herindeling moet gaan: naar een stedelijke of naar een meer landelijke Lopikerwaardgemeente.
Dit signaal is opgepakt door de IJsselsteinse D66-fractie die in commissievergadering Bestuur op 15 april wil bespreken wat de gevolgen van een herindeling voor IJsselstein kunnen zijn: ‘Lopik sorteert voor op een herindeling. Moet IJsselstein dat ook gaan doen?’ D66 wil voorbereid zijn op de toekomst, om als IJsselstein ook zelf de regie te houden en zelf een profiel van een fusiegemeente te schetsen.
De toekomstplannen van Lopik kunnen een vergaande uitwerking hebben op de toekomst van IJsselstein. Als Lopik zou kiezen voor een herindeling richting Woerden, zou IJsselstein mogelijk moeten aansluiten bij Nieuwegein/Utrecht; een schrikbeeld voor veel IJsselsteiners, die meer heil zien in een Lopikerwaardgemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden