<p>Marian en Berlinda in het buitengebied op zoek naar weidevogelnesten, met Montfoort op de achtergrond. ''Lekker buiten bezig zijn, midden in de natuur.'' &nbsp;</p>

Marian en Berlinda in het buitengebied op zoek naar weidevogelnesten, met Montfoort op de achtergrond. ''Lekker buiten bezig zijn, midden in de natuur.''  

(Foto: Vrijwilligerscentrale)

Weidevogelbescherming is groot plezier

Om te laten zien hoe leuk en divers het vrijwilligerswerk in Lopik en IJsselstein is, plaatst de Vrijwilligerscentrale elke maand een interview met een actieve vrijwilliger. Deze lentemaand: Marian Romijn en Berlinda de Klein, enthousiaste weidevogelbeschermers voor de Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard.

IJsselstein/Lopik - Als weidevogelbeschermers sporen zij in het veld de nesten op van met name kieviten, grutto’s, scholeksters en tureluurs en markeren ze met stokken. Zo kan de boer er bij het bewerken van het land rekening mee houden tot de eieren uit zijn. Het aantal weidevogels gaat immers hard achteruit.

Marian was op zoek naar ander vrijwilligerswerk dan ze tot nu toe had gedaan en las toevallig een artikeltje over weidevogelbescherming. Ze werd enthousiast, bezocht de openingsvergadering van het seizoen en volgde een cursus ‘Weidevogels herkennen’. Onderdeel is ook een ochtend mee het land in, om het herkennen en beschermen in de praktijk te leren. Daarvan werd ze nóg enthousiaster.

Ook Berlinda was eigenlijk altijd al betrokken bij vrijwilligerswerk. Ze kreeg het van huis uit mee. Voor dit project is ze vooral enthousiast gemaakt door Marian. Ze zijn oud-collega’s. “Dan ga je een keer mee!” En dat gebeurde. Vooral het lekker buiten bezig zijn, midden in de natuur, sprak haar aan. Maar ook het zelf kunnen indelen van je tijd is voor haar een pluspunt. Voordeel is ook dat het een tijdelijke klus is, van half maart tot half juni. Berlinda heeft net als Marian de cursus gevolgd, maar vooral ook in de praktijk ervaren hoe het is door met ervaren beschermers mee op te lopen. Dat houdt in dat je leert hoe je de nesten kunt vinden en herkennen, onder meer door de vogels te observeren. Vooral grutto’s en tureluurs weten hun nesten goed te camoufleren.

Op de vraag of zij zichzelf nu weidevogelexpert mogen noemen, antwoordt Marian dat ze wel veel weet nu, maar dat er vrijwilligers zijn bij de vereniging die nog veel meer weten. ‘’Je leert elk jaar weer wat bij.’’

Wat brengt het vrijwilligerswerk jullie? Marian vertelt dat ze het heerlijk vindt om buiten in de natuur te zijn, dus daar doet ze zichzelf al een groot plezier mee. En daarnaast doet ze de boer en de vogels een groot plezier. ‘’Wat wil je nog meer?’’ Ook voor Berlinda is het buiten zijn een grote plus. Daarnaast vindt ze het ook heel leuk dat je met een andere groep mensen omgaat dan je gewoonlijke kring. Er zitten vrijwilligers tussen met enorm veel kennis, je hebt contact met boeren, daar zijn er ook een paar bij die echt enorm enthousiast zijn. Dat geeft gewoon veel voldoening! En je doet er ook nog iets goeds mee: je beschermt de weidevogels.’’

Beloning

Marian sluit zich hier volledig bij aan: “Vrijwilligerswerk is een ander helpen, maar zelf ook beloond worden. Je krijgt er altijd iets voor terug. Het vinden van dat eerste gruttonestje, dat is geweldig!” Berlinda vindt het ook heel heel belangrijk om zich als vrijwilliger belangeloos in te kunnen zetten. Dat is toch het sociale dat je in je hebt. Je zou het gewoon eens moeten proberen. Je haalt er zelf ook veel energie uit en ik denk dat het de wereld gewoon een stukje mooier maakt. Vaak is het zo dat als vrijwilligers de klus niet doen, het niet gebeurt. In dit geval zou het met de weidevogels uiteindelijk slecht aflopen.”

Mensen Maken Nederland

De landelijke campagne Mensen maken Nederland vraagt een jaar lang aandacht voor vrijwillige inzet en nodigt mensen uit dit ook te doen. Ook de Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik haakt aan. Deze keer: weidevogelbeschermers Marian en Berlinda.

Weidevogel-groepen

In de regio Lopikerwaard zijn twee weidevogelgroepen actief. Informatie over de Weidevogelbescherming Montfoort-Linschoten vind je op www.weidevogelbescherming-montfoort.nl; over de Vrijwillige Weidevogelbescherming Lopik op www.weidevogelbescherminglopik.nl.

Meer berichten