<p>Erik Wierstra (rechts) gaat 8 mei ploggen voor het Hospice, waar Ed Booms (links) voorzitter van de Vrienden en vrijwilliger is.</p>

Erik Wierstra (rechts) gaat 8 mei ploggen voor het Hospice, waar Ed Booms (links) voorzitter van de Vrienden en vrijwilliger is.

(Foto: L. Verwegen)

Een dag ploggen voor het goede doel

Wie geen zwerfvuil wil opruimen, maar wel een schone stad én een goed doel wil steunen kan financieel bijdragen aan de ploggingactie op 8 mei van IJsselsteiner Erik Wierstra. Het goede doel: het Hospice IJsselstein.

IJSSELSTEIN - Erik Wierstra, ook wel bekend als de No Plastic Runner, wil al ploggend - hardlopend en wandelend zwerfvuil opruimen - geld inzamelen voor het Hospice IJsselstein. "Mijn schoonmoeder werkt in het hospice als kookvrijwilliger en in de keuken kunnen ze nog wat extra materialen gebruiken.”

Wensen
Ed Booms, voorzitter van de Vrienden van het Hospice, heeft nog wel meer wensen: "We willen het de gasten, die in hun laatste ziektestadium bij ons verblijven, zo aangenaam mogelijk maken. Wensen die we hebben zijn een Netflix abonnement en - voor de mannen - een abonnement op een sportzender; een prima afleiding voor bedlegerige gasten overdag en bij slapeloosheid.” Ook is er een grotere wens: "We willen onze gasten met bed en al buiten van mooi weer laten genieten. Daarvoor is een overkapt terras nodig, om een beschutte plek te creëren. Terrasverwarming zou het plaatje compleet maken.” De Vriendenstichting is zich al aan het oriënteren. "Stel dat we in september, als we 20 jaar bestaan, onze wensen al een eind op de rit hebben... De eerste diensten zijn al aangeboden, maar er moet nog veel gebeuren en we hebben veel geld nodig."

Sponsoractie op 8 mei
En daar wil Wierstra graag bij helpen. "Ik ga op zaterdag 8 mei de hele dag door heel IJsselstein zwerfvuil ruimen. De route is al bekend en wie wil kan vanaf 20 euro een halfuur met mij meelopen. Maar elke andere financiële bijdrage, zonder mee te lopen, is ook welkom." Hij heeft inmiddels al enkele sponsors gevonden: "Schildersbedrijf B. Jansen heeft nieuwe kleding en een mooi extra bedrag geschonken en Van Ekeris leent mij een bakfiets zodat een vriend de volle zakken steeds kan afvoeren." En ook Ralph Sports uit Nieuwegein werkt mee. "Ik reken op de IJsselsteiners."
Bewustwording
Toen Wierstra 15 jaar geleden begon met hardlopen raapte hij een eerste blikje op. "Ik ging me steeds meer focussen op het zwerfafval ruimen: plogging, een Zweedse term voor afval ruimen tijdens het joggen." Hij werd fanatiek "Een- tot tweemaal per week ben ik zo bezig." Zijn drijfveer: "Ik ben graag buiten, beweeg graag, wil wat voor de wereld doen en vind het 'straatjutten' leuk." In zijn schuurtje ontstaat al een museumpje met bijzondere vondsten. De meest waardevolle 'schat': "Een briefje van tien euro", lacht hij. Hij probeert jong en ouder bewust te maken van het vuilprobleem. "Maar op een leuke manier."

Doneer ook!
Kijk om te doneren en voor informatie over de actie op: www.facebook.com/noplasticrunner of op Instagram No Plastic Runner. In de stad hangen posters met een QR-code.

Lysette Verwegen

De eerste sponsors hebben zich al gemeld

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden