Logo zenderstreeknieuws.nl


Aap Stein met wethouder Marijke van Beukering en mevrouw Grada Kok, een wel heel speciale vrijwilligster. (Foto: Pulse)
Aap Stein met wethouder Marijke van Beukering en mevrouw Grada Kok, een wel heel speciale vrijwilligster. (Foto: Pulse)
Aap Stein

Aap Stein ziet Abraham en trakteert!

Vandaag leest u het 50e verhaal van Aap Stein. Een bijzonder jubileum waar Stein trots op is! Al vanaf 18 februari 2015 vertelt Aap Stein over de verborgen schatten van IJsselstein, onthult bijzondere verhalen over IJsselsteiners en legt inspirerende thema's op tafel. En vandaag hebben we weer een mooi verhaal. Over Grada Kok, 94 jaar en met veel passie vrijwilligster bij Stichting Pulse.

Verschillende verhalen heeft u al mogen lezen in de tweewekelijkse serie in Zenderstreeknieuws en op Steins eigen facebookpagina. Over onder andere de carnavalsorganisatie KOIJ, het Repair Café, de bewonersgroep Actief Zenderpark, mevrouw Klein-Sprokkelhorst en haar kerstavond, korenmolen De Windotter, het Mama Café, de IJsselsteinse hulporganisatie DARA Europe en de Buurtresto in IJsselveld-Oost.
Maar het is een bijzondere dag vandaag: behalve dat Aap Stein zijn inmiddels 50e verhaal vertelt, doet de 94-jarige mevrouw Grada Kok al bijna 35 jaar met veel plezier en gedrevenheid haar vrijwilligerswerk. Wat een feest!
Speciaal voor dit bezoek heeft Aap Stein zijn beste pak aangetrokken en een mooi bloemetje meegenomen. Voor dit heugelijke feit heeft Stein ook wethouder Marijke van Beukering uitgenodigd om samen met hem mevrouw Kok eens in het zonnetje te zetten. "Namens de burgemeester wil ik u heel hartelijk bedanken voor al uw jaren van toewijding. Het is fantastisch wat u tot nu toe allemaal heeft gedaan", aldus Marijke.
Na het overlijden van haar man is mevrouw Kok in 1983 begonnen met vrijwilligerswerk bij de SWOIJ, de Stichting Welzijn Ouderen IJsselstein, wat nu een deel van Pulse is. Zij vertelt: ''We zijn toen met tien gastvrouwen begonnen en bleven uiteindelijk met zes dames over. In mijn rol als coördinator heb ik het gastvrouwschap toen opgezet en vorm gegeven. Wat ik erg belangrijk vond was om het gezellig te maken. Met een bloemetje en een leuk kleedje op tafel kwam je al een heel eind."
Na het overlijden van twee van haar zes kinderen stopte mevrouw Kok met het gastvrouwschap. Zij verricht nu al heel wat jaren allerlei hand-en spandiensten voor de Ouderensoos in De Oase en is ook penningmeester. "Met veel plezier ga ik iedere maandag naar de Soos waar de dames en heren gezellig aan het handwerken, rummikubben en rikken zijn. 's Middags doe ik mee met koersbal. En verder mag ik graag kruiswoordpuzzels oplossen en legpuzzels maken."

Ontmoet en Groet Stein

Aap Stein viert zijn verjaardag op woensdag 19 april. Ter gelegenheid daarvan nodigt hij jong en oud uit om een kijkje te komen nemen in wijkservicecentrum De Oase aan de Benschopperweg 342. Alle bezoekers ontvangen vanwege dit feestje gratis een kopje koffie of thee met iets lekkers.
Van 14.00 tot 15.00 uur is er een Ontmoet & Groet en kunnen u en uw kinderen en kleinkinderen Aap Stein in het echt ontmoeten en zelfs met hem op de foto. Ook ontvangt u dan een gratis lot en maakt u kans op hele leuke prijzen, onder meer een cadeaubox van Monkey Town!

Waar komt Aap Stein ook alweer vandaan? Hij stamt af van het verhaal waarom IJsselsteiners apenluiers zijn. Want Stein is het achter, achter, achterneefje van Kees de Aap, voor wie per ongeluk de klokken werden geluid. Aap Kees hoorde bij knecht Kees en toen hun dood met elkaar verward werd, luidden de IJsselsteiners de klokken voor een aap, in plaats van voor hun geliefde knecht Kees.

Aap Stein is altijd op zoek naar alles waar u als IJsselsteiner aandacht voor wilt. Mooie verhalen, vergeten of verborgen locaties en goede initiatieven. Schroom niet en vertel het Stein! Stuur een e-mail naar redactie@onsijsselstein.nl. Aap Stein is ook te volgen op Facebook Aap Stein.

Een idee van Stichting Pulse in samenwerking met Zenderstreeknieuws.

Reageer als eerste
Meer berichten