Logo zenderstreeknieuws.nl


Het winnende journalistenteam met Mariëtte Kooijman, Karin Verhoef, Joop Kurver en Lysette Verwegen.
Het winnende journalistenteam met Mariëtte Kooijman, Karin Verhoef, Joop Kurver en Lysette Verwegen.

Journalisten winnen Groot Dictee der Lopikerwaard

Aan het einde van een dag vol taalactiviteiten, ter gelegenheid van de opening van de bibliotheek, vond in De Schouw in Lopik de lustrumeditie van het Groot Dictee der Lopikerwaard plaats. Het team van journalisten nam de wisseltrofee mee naar huis en journalist Karin Verhoef prolongeerde haar individuele titel..

Auteur en architect Albert Retel was verantwoordelijk voor de inhoud van het dictee 'Hoe tegels naar een borrel leiden.' Zeven teams en individuele deelnemers zweetten vrijdagavond op het verhaal dat aanvankelijk makkelijk leek. Maar al in de eerste alinea struikelde menigeen over Bijbelverhalen en neorenaissance, gevolgd door minder vaak gebruikte woorden als: prodigieus, appendance en contemporain.

Ook de bouwstijlen en het Amsterdamse pikketanissie deden menigeen de das om. Ook werd veel getwijfeld over het gebruik van hoofdletter en verbindingsstreepjes en de schrijfwijze van chic en chiquer.

Het journalistenteam sleepte met 39 fouten voor de derde maal de winst binnen. Het team Taalmaatjes van Pulse tekende voor een tweede plaats met 59 fouten, gevolgd door het team De Holle Brug. Het gemiddeld aantal fouten per deelnemer was 20, en dat betekende een overwinning voor journalist Karin Verhoef met slechts vijf fouten en een gedeelde tweede plaats voor haar collega's Mariette Kooijman en Lysette Verwegen met negen fouten.

Reageer als eerste
Meer berichten