Logo zenderstreeknieuws.nl


Rein Simons en collega Ed, twee van de vijftien vrijwilligers, genoten  van de laatste bezoekers aan het museum. (Foto: Lysette Verwegen)
Rein Simons en collega Ed, twee van de vijftien vrijwilligers, genoten van de laatste bezoekers aan het museum. (Foto: Lysette Verwegen)

Deuren van het Omroep Zender Museum zijn nu echt dicht

IJsselstein - Voor het laatst konden belangstellenden het Omroep Zender Museum bezoeken in de bunker aan de Biezendijk. Bunker en naastgelegen Nozemagebouw zijn door KPN verkocht. Een deel van de spullen wordt opgeslagen in de Gerbrandytoren, maar daar is bezoek om veiligheidsredenen niet toegestaan.

Rein Simonse bouwde met collega-vrijwilligers vanaf 2006 de collectie op, met veel werkende apparatuur. "Nu moeten we binnen een half jaar de ruimte veegschoon opleveren." In 2016 werden gebouwen en grond door KPN verkocht aan een investeringsbedrijf. "Een nieuwe eigenaar wil de handen vrij hebben" denk ik. Op zoek naar een oplossing kwam Simonse bij Alticom terecht. "We zijn blij dat we daar twee verdiepingen mogen gebruiken, ook al is dat minder dan de helft van nu."

En dat betekende: opruimen. "We hebben dit weekend veel apparatuur verkocht: dubbele exemplaren, onderdelen en items die niet direct met de zender te maken hebben zoals radio's, tv's en meetapparatuur. Geliefd – vooral onder zendamateurs – waren de weerstanden om zenders te testen, naast meetapparatuur, stekkertjes en snoertjes. In de Gerbrandytoren kunnen we in ieder geval de geschiedenis en het archief bewaren."

Hoe de toekomst er voor de vijftien fanatieke technische vrijwilligers uitziet? "We gaan zoveel mogelijk opslaan, lezingen geven en kleinschalige tentoonstellingen organiseren in samenwerking met andere musea." Er zijn ook contacten met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. "Maar alles is nog onzeker."

De verhuizing naar de Gerbrandytoren is in ieder geval goed voor het archief. "Er is nog heel veel uit te zoeken waar we in de afgelopen jaren niet aan toe zijn gekomen. We gaan publiceren op internet – en misschien in de toekomst weer een boek – en houden in ieder geval de kennis in stand. Dat compenseert het gemis van de bezoekersrondleidingen en het 'knutselen' aan de apparatuur."

Het Omroep Zender Museum trok dit weekend ruim 450 bezoekers, waaronder 'piraten' en RTV Utrecht-weerman Arie Verrips. "Nederland telt nog vele duizenden zendamateurs en belangstellenden in deze materie of de elektronica. Maar ook omwonenden, families, jong en oud en deelnemers aan uitstapjes kwamen bij ons over de vloer."
De deuren van museum zijn nu dicht, maar de website blijft open: www.omroepzendermuseum.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten