Logo zenderstreeknieuws.nl


Wethouder Van den Berg vist met Welmoed Osinga, Clarie van den Langenberg en Sylvia Borgers de eerste plastic rommel uit de stadsgracht. (Foto: Lysette Verwegen)
Wethouder Van den Berg vist met Welmoed Osinga, Clarie van den Langenberg en Sylvia Borgers de eerste plastic rommel uit de stadsgracht. (Foto: Lysette Verwegen)

Weg met die plastic soep in het water van IJsselstein

IJsselstein - Niet alleen op straat ligt zwerfvuil, ook in het water. Het is een doorn in het oog van Sylvia Borgers. Wandelend met haar hond langs de Hollandse IJssel kwam ze op het idee om eens niet de straat maar het water op te ruimen. Haar oproep op Facebook kreeg veel bijval en groeide uit tot een evenement: Weg met de plastic Soep!

Clarie van de Langenberg was een van de eersten die zich meldde. Als vrijwilliger van Eetbaar IJsselstein is duurzaamheid voor haar dagelijkse kost. "Ik heb geen plastic tasjes nodig en ik drink uit een navulbare Doppler. Dan heb ik geen petfles nodig. Als we doorgaan zoals nu is het gewicht aan plastic in de oceanen in 2050 groter dan het gewicht aan vis. Een weggegooid petflesje vergaat pas na honderden jaren tot plastic korreltjes die in de voedselketen terecht komen." Sylvia grapt macaber: "De petflesjes komen dus bij onze achterkleinkinderen op het bord." Het gaat niet alleen om opruimen, maar ook om zo min mogelijk plastic te gebruiken. "We moeten af van onze 'plasticverslaving'."

Milieu-wethouder Van den Berg belooft meer afvalbakken op straat. "Enkele jaren geleden zijn er bakken wegbezuinigd, maar in verband met hondenpoep en zwerfafval worden er meer bakken geplaatst." Ook bij 'hotspots' zoals scholen en sportverenigingen.
Daar is Welmoed Osinga het mee eens: "De gemeente moet faciliteren, maar iedereen moet zelf verantwoordelijkheid nemen voor een schone leefbare omgeving." Sylvia: "Thuis ruim je toch ook troep op, want niemand wil in de rommel wonen."
"Je kunt elkaar aanspreken op rommel", vindt Van den Berg. Maar dat durft niet iedereen. Welmoed: "Laat dan zien dat je het zelf anders doet en ruim op." Ze vindt de actie Weg met de plastic soep een mooi voorbeeld. "Veel mensen doen al spontaan mee, maar iedereen is welkom. En het wordt nog gezellig ook! Voor de deelnemers is er koffie – liefst zelf een beker meenemen – de RMN zorgt voor materiaal en de gemeente en Reddingsbrigade zorgen voor twee bootjes."
"Lekker een paar uurtjes gezond bezig zijn in de natuur", vult Sylvia aan. "Hoe meer mensen meehelpen, hoe mooier we de stad kunnen maken."

Op zaterdag 15 april van 13.00 tot 16.00 uur. Start: om 13.00 uur bij het stadhuis aan de Overtoom. Wie mee wil helpen is welkom. Meld je tijdig aan via plasticsoepijsselstein@gmail.com of Facebookevenement: Weg met de plastic soep in IJsselstein 15/4.

Reageer als eerste
Meer berichten