Logo zenderstreeknieuws.nl


Het bezoek van burgemeester Van Domburg was een van de activiteiten in De Huiskamer Sterrenwacht. Hij praatte bij een kopje koffie mee tijdens een ontspannen gesprek. (Foto: Lysette Verwegen)
Het bezoek van burgemeester Van Domburg was een van de activiteiten in De Huiskamer Sterrenwacht. Hij praatte bij een kopje koffie mee tijdens een ontspannen gesprek. (Foto: Lysette Verwegen)

Gezellig groepsgevoel in de Huiskamer

IJsselstein - - De 'Huiskamer Sterrenwacht' staat voor gezelligheid, samen bezig zijn en deelnemen aan leuke activiteiten. De wisselende en vaste bezoekers bepalen elke dinsdag en donderdag zelf met coördinator Petra de Vries en vrijwilligers wat ze willen doen. Tussen de middag wordt er samen warm gegeten.

Een van de 'activiteiten' was het bezoek van burgemeester Van Domburg, die deelnam aan een ontspannen gesprek. Daar kreeg hij te horen een enkele deelnemer – die voorheen in IJsselstein woonde – toch nog de huiskamer bezoekt. Voor een van de deelnemers is de huiskamer belangrijk: "Iedereen weet dat ik op donderdag niet thuis ben", lacht ze. "Wat we doen? Kletsen, samen eten, (hersen)gymnastiek en elkaar achterna zitten", vertelt haar buurman vrolijk. Een van de deelnemers komt al vanaf het begin: elf jaar. "Ik zou het niet willen missen", zegt ze. Ook de burgemeester krijgt de nodige vragen te beantwoorden en mag zelfs een klacht over de bestrating van de Overtoom en de winkelstraat meenemen naar het stadhuis: "Het is moeilijk lopen met een rollator en jong en oud glijdt uit als het nat is."

De vrijwilligers kennen hun deelnemers: van de gangmakers tot de stille deelnemers. "Die hebben soms een klein zetje nodig om mee te doen." En passant valt ook op wanneer iemand er wat slechter uitziet of ziek is. "De huiskamer is tevens een stimulans voor saamhorigheid en om datgene te doen wat je nog kan. We vragen de deelnemers ook om te helpen bij het koken en de tafel dekken en de spelletjes zijn gericht op vaardigheden." Ditmaal een taalspelletje met spreekwoorden. "Daar kan ik nog van leren", vindt stagiair Anouk. Ze is aanwezig in het kader van haar hbo-opleiding Cultureel maatschappelijke vorming. "Dit is een échte huiskamer, gezellig, iedereen kan zichzelf zijn en een praatje maken. Niet alles móet en er wordt ook wel eens over vroeger gepraat. Ik heb hier veel geleerd." Ze lacht: "Ook dat ik rustig moet praten tegen een oudere."

Coördinator Petra hoort het glimlachend aan. "De huiskamer is bedoeld voor deelnemers van 55 jaar en ouder die behoefte hebben aan wat meer sociale contacten en dat in hun eentje niet zo makkelijk voor elkaar krijgen. Iedereen is welkom, met of zonder beperking." Het werk geeft haar voldoening. "Ik zie het groepsgevoel ontstaan en sommige deelnemers actiever worden."
De ideale groepsgrootte is tien tot twaalf personen. "Daarmee krijgt iedereen aandacht en blijft het kleinschalig gezellig."
Kijk voor informatie op Facebook De Huiskamer Sterrenwacht-IJsselstein of mail met p.devries@stichting-Pulse.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten