Logo zenderstreeknieuws.nl

Event 'Regelzaken als je 18 wordt of gaat studeren'druk bezocht

Afgelopen woensdagavond 5 april organiseerde het Jongerenwerk van Stichting Pulse een event over alles wat je moet regelen als je 18 wordt en voorlichting over studiefinanciering. De voorlichting vond plaats aansluitend aan de landelijke week van het geld.

Alle jongeren die bijna 18 jaar worden of net zijn geworden en de eindexamenkandidaten, werden samen met hun ouder(s) of verzorger(s )uitgenodigd. Reden dit event te organiseren is dat er veel op jongeren af komt als zij 18 worden of gaan studeren. Het jongerenwerk krijgt van jongeren veel vragen over wat je dan precies moet regelen en hoe je dat doet en zij komen regelmatig jongeren tegen bij wie dit is misgegaan. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen de 18 en 24 jaar een schuld heeft. Een landelijk thema waar nog weinig in georganiseerd wordt en waar veel behoefte aan is zodat er gewerkt kan worden aan een goede toekomst op financieel gebied.

Zodoende dat het jongerenwerk van Stichting Pulse deze voorlichting voor het tweede jaar organiseerde, maar ditmaal in een nieuw jasje. Op het event werd druk bezocht door circa 170 deelnemers, bestaande uit jongeren en hun ouder(s). De deelnemers kregen een voorlichting over studiefinanciering MBO of HBO/ WO, hierin werd het leenstelsel, ov reisproduct en het aflossen van de studieschuld besproken. Deze voorlichting werd gegeven door een medewerker van DUO.

Naast de studiefinanciering voorlichting was er ook een '18 en dan?'voorlichting. Bij deze interactieve voorlichting kwamen de zaken aan bod die je zelf moet regelen als je 18 bent. De deelnemers gingen na een korte presentatie via een quiz op zoek naar de juiste informatie en maakten zo ook kans in de prijzen te vallen. Zo deden zij informatie op over je DigiD, het afsluiten van een zorgverzekering, toeslagen bij de Belastingdienst, schulden, sparen, op jezelf wonen, je bankzaken en administratie.

Het antwoord konden zij vinden door in gesprek te gaan met medewerkers van het Jongerenloket en Schuldhulp van de WIL, het RMC, Provides, het jeugdteam, het Sociaal team, de Rabobank en Administratie op Orde en het Jongerenwerk van stichting Pulse. Tevens konden zij zo direct hun persoonlijke vraag stellen.

Aan het eind van de avond kregen zij een ware goodiebag mee met daarin ook een voor jongeren geschreven gids, waarin precies beschreven staat wat je moet regelen als je 18 wordt en hoe je dat doet en informatie over studiefinanciering. Deze gids is gratis in het Jongeninformatiepunt onderin de bibliotheek verkrijgbaar.

De prijsuitreiking van de 18 en dan quiz vond plaats op maandag 10 april 2017 in het gemeentehuis van IJsselstein. De 7 prijswinnaars waren met hun ouders uitgenodigd om de prijs in ontvangst te nemen. De prijzen waren een IKEA-kadobon t.w.v. 100 euro, 4x een inschrijving van de Woningbouwvereniging, een VVVbon en een set van draadloze minispeakers en een powerbank.

De prijzen zijn ter beschikking gesteld door de Rabobank, Provides en Stichting Pulse. Laura Kamphaus van de gemeente, Dominique korver Jongerenwerk, Sacha Oudshoorn en Nicolette Ruter Rabobank hebben de prijzen maandag overhandigd aan de winnaars.

Reageer als eerste
Meer berichten