Logo zenderstreeknieuws.nl


Bert van der Zouwen en Anton Bus hebben bijna dagelijks te maken met verstoppingen van het riool en vastgedraaide gemalen door allerlei wegwerpdoekjes. (Foto: Lysette Verwegen)
Bert van der Zouwen en Anton Bus hebben bijna dagelijks te maken met verstoppingen van het riool en vastgedraaide gemalen door allerlei wegwerpdoekjes. (Foto: Lysette Verwegen)

Al die wegwerpdoekjes verstoppen het riool!

IJsselstein -  - Minstens eenmaal per week moeten medewerkers van de gemeente uitrukken om problemen met de riolering op te lossen. De oorzaak: rommel die door het toilet wordt gespoeld. En dan gaat het niet alleen om vet, kattenkorrels, luiers en maandverband. De grootste boosdoener: allerlei soorten schoonmaakdoekjes en vochtig toiletpapier.

Onlangs verstopte het hoofdrioolgemaal Zenderpark West weer, waarop 2.500 woningen zijn aangesloten. De oorzaak: een smerige drab van doekjes die niet in het riool thuishoort. De doekjes vergaan niet, veroorzaken verstoppingen in de kleinere rioolbuizen of komen uiteindelijk in het rioolgemaal terecht, waar zelfs de messen ze niet kunnen verpulveren. Vervolgens slaan de pompen stil en als er niet snel wordt ingegrepen kunnen de aangesloten bewoners binnen een paar uur de inhoud van hun toiletpot van de vloer opdweilen…

Bert van der Zouwen, 'baas van de onderwereld' ofwel: beheerder van de riolering kan het niet vaak genoeg zeggen: "In het toilet horen alleen menselijke uitwerpselen en toiletpapier thuis." Al het andere hoort in een afvalbak. "Reinigingsdoekjes en vochtig toiletpapier breken niet af, ook al staat het op de verpakking. Het is een landelijk probleem waar zelfs Kamervragen over gesteld zijn."
IJsselstein heeft 200 kilometer hoofdriolering voor circa 120 miljoen euro onder de grond liggen. Twintig hoofdrioolgemalen en 200 drukrioolgemalen zorgen ervoor dat het afvalwater bij de zuivering terecht komt. De grote pompen in de gemalen wegen een paar honderd kilo en kosten zo'n tienduizend euro. "Al die verstoppingen is weggegooid geld, omdat ze niet nodig zijn. Als mensen maar niets in het toilet gooien", is Van der Zouwens noodkreet. Hij denkt daarbij niet alleen aan zijn medewerkers die op elk moment direct moeten uitrukken. "Veel verstoppingen en werkzaamheden aan het riool drijven ook de kosten voor de inwoners op."

Van der Zouwen gaat de discussie met mensen niet meer aan, want meestal hoort hij: 'Dat heb ik niet gedaan'. "Ik zeg alleen maar: 'Doe het alsjeblieft niet. Spoel geen afval en doekjes door het toilet.' Voor de rest is het werk met en aan de techniek van de riolering hartstikke leuk."

De schade aan riolering en de gemalen bedraagt jaarlijks 25 tot 55 miljoen euro. Gemeenten, waterschappen en rioleringsbranche trekken aan de bel in de strijd tegen de massaal doorgespoelde doekjes die vooral 'makkelijk' via het toilet in het riool belanden.

Reageer als eerste
Meer berichten