Logo zenderstreeknieuws.nl


Vrijwilligers Clara en Corrie staan al tien jaar in de winkel en ontvangen bekende en onbekende klanten. Ook Lia Dolman is regelmatig in de molen te vinden. (Foto: Lysette Verwegen)
Vrijwilligers Clara en Corrie staan al tien jaar in de winkel en ontvangen bekende en onbekende klanten. Ook Lia Dolman is regelmatig in de molen te vinden. (Foto: Lysette Verwegen)

Molenwinkel De Windotter viert 10-jarig bestaan

IJsselstein - Een monumentale molen, het oude ambacht en een moderne winkel: het gaat prima samen bij De Windotter. Klanten weten al 29 jaar de weg naar de molen te vinden en kunnen sinds tien jaar terecht in de naastgelegen molenwinkel.

In de eerste jaren kochten de klanten, zowel zakelijk als particulier, hun meel in de molen: door een schuifraampje vanuit de molenkamer. "Dat werd te krap; zowel voor de klanten als het uitbreidende productassortiment", vertelt molenaarsvrouw Lia Dolman. "Soms stonden de pallets voor de meelzakken binnen en de rij klanten in de regen buiten. Ook het verpakken in een ruimte met klanten was onhandig en onhygiënisch." En lastig: "Iets leuk verpakt klaarzetten was onmogelijk, want een dag later zat het onder het meelstof."

Zo ontstond in 2003 het idee voor een winkel. ''Bij andere molens zagen we vooral hoe het niet moet. Wij wilden een overzichtelijke winkel – passend bij de molen en de historische omgeving – en efficiënt voor de klant, de vrijwilligers en het assortiment. In overleg met de gemeente, architect Walter van Meijl en aannemer De Wit gingen we aan de slag."

Op 2 juni 2007 werd de molenwinkel officieel geopend. "We kunnen ons hele productassortiment kwijt, niet alleen de meelmixen en toebehoren – zoals 35 soorten rozijnen – maar ook de uitbreiding met biersoorten, bakbenodigdheden en cadeaus." Molenaar Maarten Dolman vult aan: "We waren al jaren uit ons jasje gegroeid. Voordat de molenwinkel er was deed alleen Lia de verkoop en hadden we één vrijwilliger voor het vullen en scheppen. Nu hebben we ruim 35 vrijwilligers."

De molenwinkel heeft ook een 'nadeel'. Hij lacht: "Vroeger zagen we iedereen binnenkomen en kenden we alle klanten. We wisten precies wie vijf kilo meel en een onsje gist kwam halen. Ik ken nu alleen de zakelijke klanten en Lia ziet bekende gezichten langs de ramen van de molenkamer lopen als ze de administratie doet." Maar elk nadeel heeft zijn voordeel vindt Lia: "Ik heb sinds de winkel vrouwelijke collega's. Vrijwilligers Corrie van der Veer en Clara Meijer zijn inmiddels vriendinnen. De een reageerde op een advertentie, de ander werd gevraagd. "We staan al tien jaar met veel plezier elke woensdagmiddag in de winkel.''

Net als de molen is de winkel volgens het echtpaar Dolman een sociale ontmoetingsplaats in de stad.Het tienjarig bestaan wordt gevierd op zaterdag 13 mei – Nationale Molendag – met een molenmarkt. Kijk voor het feestprogramma op www.windotter.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten