Logo zenderstreeknieuws.nl


Vrijwillig waagmeester Wim Faber is op zoek naar collega's die in samenwerking met de Historische Kring bezoekers willen ontvangen en voorlichten. (Foto: Lysette Verwegen)
Vrijwillig waagmeester Wim Faber is op zoek naar collega's die in samenwerking met de Historische Kring bezoekers willen ontvangen en voorlichten. (Foto: Lysette Verwegen)

Oude waag krijgt nieuwe toeristische functie

IJsselstein - De laatste jaren was de Waag in de Benschopperstraat alleen op hoogtijdagen geopend. Maar als het aan gemeente en de Historische Kring ligt gaan de deuren vaker open: op koopzondagen, zaterdag en in het toeristenseizoen. Niet meer om mensen te wegen, maar om de verhalen te vertellen.

Voor een langere openstelling zijn vrijwilligers nodig vertelt Wim Faber, een van de waagmeesters en tevens schipper van Yselvaert én lid van de HKIJ. "Alle kennis komt me overal van pas", vindt hij. De geschiedenis van de Waag kent hij op zijn duimpje. "In 1991 hebben we er een van onze tijdschriften mee gevuld." Op de waagschaal geen mensen meer, maar zakken meel en kazen. "Het wegen van mensen leverde risico's op bij het afstappen en dat willen we natuurlijk niet."

De Waag heeft tot 1963 ruim 400 jaar gefunctioneerd. Het huidige gebouw dateert van 1779 en werd gebouwd als vervanging van het vorige waaggebouw op dezelfde plek dat wegens slechte staat gesloopt moest worden. Het nieuwe gebouw kreeg een multifunctionele bestemming. De ruimte naast het waaggedeelte werd ingericht als 'stadskinderwerkhuis' en boven de waag als 'stadskinderschool'. Na het verdwijnen daarvan diende de ruimte als gasthuis, vergaderruimte voor de burgerwacht, politiebureau met woning, kantoor en als VVV.

Tegenwoordig wordt de ruimte naast de Waag in opdracht van de gemeente beheerd door de naastgelegen horecagelegenheid en zetelt boven de Waag sinds 1989 de HKIJ. "Een mooie gelegenheid om bezoekers nog meer van de historie te vertellen", vindt Faber. "De waagmeesters kunnen aansluitend op de Waaghistorie ook een rondleiding geven op de bovenverdieping."

Daar ligt het nog voor veel inwoners onbekende kenniscentrum en worden de schatten van de HKIJ bewaard. Voor de liefhebbers: een archief van Zenderstreeknieuws dat teruggaat tot 1958, artikelen, foto's en andere oude geschriften die belangrijk zijn voor de stadshistorie. In het midden staat een grote tafel. "Dat is de plek waar werkgroepleden – ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd – actief bezig kunnen zijn om de werkzaamheden van de HKIJ uit te voeren, van het gidsen door de stad tot het beschrijven van ons fotoarchief.''

De Historische Kring zoekt vrijwillige waagmeesters en medewerkers om bezoekers te informeren. Wie interesse heeft in de IJsselsteinse historie en het leuk vindt om bezoekers rond te leiden is welkom. informatie: Wim Faber via info@hkij.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten