Logo zenderstreeknieuws.nl


Huib Veldhuijsen, voormalig IJsselsteins raadslid en wethouder ontpopt zich zoekend naar zijn familiegeschiedenis als schrijver. Zo ontstond De Schatbewaarder. (Foto: Lysette Verwegen)
Huib Veldhuijsen, voormalig IJsselsteins raadslid en wethouder ontpopt zich zoekend naar zijn familiegeschiedenis als schrijver. Zo ontstond De Schatbewaarder. (Foto: Lysette Verwegen)

Ex-wethouder schrijft historische roman vol intriges

IJsselstein - Deze week verschijnt De Schatbewaarder, het eerste boek van IJsselsteiner Huib Veldhuijsen (1965). Een spannende historische roman, vol intriges, die zich afspeelt in Leiden en het Nederland tussen Napoleon en Thorbecke.

"Mijn doel was niet een boek, maar weten wat de man bezielde", vertelt Huib Veldhuijsen over zijn voorvader Casper Seyn. Opgegroeid in de boekhandel van zijn ouders kroop het bloed van Veldhuijsen waar het niet gaan kon. "Op mijn zestiende raakte ik geboeid door de tv-serie Centennial, naar het boek van James Michener. Die laat door een fictieve historicus de geschiedenis van de Verenigde Staten rond het fictieve stadje Centennial napluizen." Het zou de basis worden van zijn boek. "In diezelfde tijd was ik nieuwsgierig naar mijn stamboom.''

Al snel stuitte Veldhuijsen in Leiden op een voorvader van moeders kant: Casper Seyn. "Een telg uit een oud Leids lakenweversgeslacht. Mijn opa zei wel eens dat zijn overgrootvader zo eerlijk was dat buiten werktijden zelfs niet geschreven werd met een pen van zijn werk. Ik vroeg me af waar die eerlijkheid vandaan kwam."

Al zoekend kwam een bijzondere historie aan het licht: Seyn was als klerk met collega Backer betrokken bij een fraude met stadssecretaris Du Pui, waarmee over een periode van dertig jaar de helft van de Leidse gemeentebegroting werd weggesluisd. In eerste instantie met de beste bedoelingen: om het geld uit handen te houden van de Franse overheerser. Maar de geest bleek gewillig en het vlees zwak. Als de zaak in 1838 aan het licht komt overlijdt Du Pui en worden Backer en Seyn gearresteerd. Saillant detail: "Casper betekent schatbewaarder en het is ook een van mijn namen", vertelt Veldhuijsen.

Daar houdt de gelijkenis direct op: "Ik ben vijf jaar geleden gaan schrijven. In eerste instantie om het materiaalte ordenen, maar langzaam ontstond in de vroege ochtenduren – ik sta graag om vier uur op – het verhaal."

Volgens Frits Mulder, eigenaar van boekhandel Logica – waar Veldhuijsen een dag na het verschijnen van zijn boek op zaterdag 19 mei 's middags zal signeren – gaat het boek veel verder dan de Leidse historie. "Het verhaal is verweven met de geschiedenis van Nederland, de Franse overheersing en staatsontwikkelingen, want zelfs Thorbecke verschijnt nog ten tonele. Je wordt vanaf de eerste pagina meegetrokken in de spannende verhaallijn die overal doorheen loopt."

Veldhuijsen vult aan: "Het is een bizar verhaal, waarin ik met humor ook de geschiedenis op de hak neem. De feiten zijn waarheid, het verhaal eromheen is fictie.'' Of zijn familie zijn pennenvruchten waardeert? "Een tante vroeg zich af of dit wel nodig was."

Reageer als eerste
Meer berichten