Logo zenderstreeknieuws.nl


Bart Pompe (links) en Bart Aarendonk testen de watertemperatuur bij de IJsselbrug, het startpunt van A Local Swim tegen de ziekte ALS.
Bart Pompe (links) en Bart Aarendonk testen de watertemperatuur bij de IJsselbrug, het startpunt van A Local Swim tegen de ziekte ALS. (Foto: Rinus Verweij)

A Local Swim natte uitdaging in IJsselsteins water

IJsselstein - Er worden veel gezamenlijke initiatieven genomen door actieve- en oud-leden van serviceclub de Ronde Tafel. Het project van de vrienden Pompe en Aarendonk is daar een goed voorbeeld van: een zwemevenement op zaterdag 2 september in de Hollandse IJssel. De naam van het project: A Local Swim, afgekort ALS. Een toepasselijke afkorting, want het is de ziekte ALS waar het allemaal om begonnen is.

Ze delen dezelfde voornaam, èn het enthousiasme voor een bijzonder project. Bovendien zijn ze allebei lid van de IJsselsteinse afdeling van de Ronde Tafel. Let wel: Bart Aarendonk is oud-lid, want actieve leden kunnen niet ouder zijn dan 40 jaar. Bart Pompe is nog niet zover. Hun project heeft de volledige steun van de stichting ALS, en is geïnspireerd door de City Swim Amsterdam, waarvan de eerste editie in 2012 grote aandacht trok vanwege de deelname van prinses Màxima.
ALS ((Amyotrofische Laterale Sclerose) is een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Doel van A Local Swim: geld inzamelen voor bestrijding van ALS.

De deelnemende zwemmers zullen starten bij de IJsselbrug en 2 kilometer afleggen door de Hollandse IJssel, die dan voor alle scheepvaartverkeer wordt afgesloten. De reddingsbrigade heeft medewerking toegezegd, en er zullen voldoende EHBO'ers aanwezig zijn. Wat veiligheid betreft wordt er dus niets aan het toeval over gelaten. Hoewel de watertemperatuur begin september meestal nog vrij aangenaam is, kunnen de zwemmers overwegen om een wetsuit aan te trekken.

Deelnemers worden geacht zich door vrienden en familie te laten sponsoren (streefbedrag ongeveer 100 tot 150 euro), en betalen 45 euro inschrijfgeld. Voor dat geld krijgt je dan wel eten, drinken, slippers, een badmuts en een kamerjas. En natuurlijk voldoening, roem en waardering! Als koningin Màxima mee wil doen is ze eveneens van harte welkom, als ze tenminste voldoende sponsors kan vinden.

Overigens zijn Aarendonk en Pompe zelf ook nog druk bezig met het werven van sponsors, en wie weet: misschien zwemmen ze zèlf ook wel mee.

De organisatie streeft naar circa 300 deelnemers. Aarendonk en Pompe hopen op een totaalopbrengst van 100.000 euro. Wie de uitdaging aandurft, kan zich aanmelden via: ijsselstein.alocalswim.nl

Reageer als eerste
Meer berichten