Logo zenderstreeknieuws.nl


Everdien Smeenk laat met collega Tannye Hiemstra de leerlingen het vogelleven dicht bij huis zien, horen en voelen. (Foto: Lysette Verwegen)
Everdien Smeenk laat met collega Tannye Hiemstra de leerlingen het vogelleven dicht bij huis zien, horen en voelen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Van vogelvrouwen in de klas leer je meer

Groep zes van Het Baken kreeg vorige week bezoek van de 'vogelvrouwen' Tanny Hiemstra en Everdien Smeenk. En dat betekende een avontuurlijke les met beeld, geluid en materialen over de natuur en vogels in eigen tuin.

IJsselstein - De eerste foto liet zich makkelijk raden, want een roodborstje is – zoals de naam al suggereert – heel herkenbaar. Maar een piepklein vogeltje met een trilling in het gezang en de bijnaam 'bitterballetje' blijkt al wat moeilijker: het winterkoninkje. Ook de pimpel- en de koolmees – bijnamen: het Blauwpetje en het Chineesje – worden door elkaar gehaald, maar de leerlingen slaan alle wetenswaardigheden die ze horen en zien goed op. Ze voelen met bewondering aan veertjes en de nestjes van de vogels die de natuurdocenten hebben meegenomen. "Dit is veel leuker dan de gewone natuurlessen. Daar leren we bijvoorbeeld over het weerbericht, maar dit is herkenbaar", vindt een leerling. Jarige job Yannick (10) vindt vooral het vogels raden leuk. "Ik wist er best veel. En het is leuk om van dichtbij de nestjes en veertjes te bekijken."

Vogelliefhebbers Tanny en Everdien leerden elkaar kennen bij de Vogelwacht Utrecht. "We wilden al langer kinderen bewust maken van de natuur dichtbij. Vier jaar geleden ontvingen we een legaat van een particulier met als opdracht een project te bedenken. Daarmee konden we onze plannen uitvoeren." Voor het tweetal ook een statement tegen de bomenkap die eraan kwam. "Daarmee is veel broedgebied verloren gegaan."
De lessen zijn een schot in de roos. "Kinderen vinden het leuk en leren ervan, want vooral leerlingen uit groep 5 tot en met 8 zijn erg ontvankelijk." Thuis wordt over het algemeen weinig aan natuurbelangstelling gedaan. "Werkende ouders hebben minder tijd en kinderen leren het meest over de natuur van hun opa's en oma's. Natuurlessen zoals wij ze geven zijn er niet veel; wij zijn echte vogelliefhebbers."
Als het aan Tanny en Everdien ligt gaat het project nog lang door. "We begonnen met zeven aanvragen per schooljaar. Nu het is ingeburgerd zijn dat er al 23. Op een van de scholen geven we zelfs workshops. Het liefst zouden we in de winter terugkomen, met andere vogels en met andere verhalen."

Na de vogellessen krijgen de scholen een nestkastje voor in de bomen rond de school om zo het vogelleven te volgen. Dat kan in Zenderpark helaas niet: er is te weinig groen rondom de school. "Misschien kunnen de kinderen bij de directie vragen om meer."

Reageer als eerste
Meer berichten