Logo zenderstreeknieuws.nl


Foto: Lysette Verwegen

Streekherder met zijn schapen terug in IJsselstein

IJsselstein - Ook deze zomer loopt herder Huug Hagoort met zijn schaapskudde en honden in IJsselstein. Woensdag kwamen ze aan in het Hogebiezenpark.

De kudde kwam woensdag aan na te hebben gegraasd in het buitengebied langs de Hollandsche IJssel van Marnemoende tot aan Knollemanshoek en daarna in de Randijksebosjes. De schapen werden in het Hogebiezenpark ontvangen door  leerlingen van groep 5 van de Ark van Noach, samen met wethouder Vincent van den Berg. Herder Huug liet de kinderen kennismaken met zijn schapen en legde het nut van de dieren uit.

De totale kudde telt circa 220 Schoonebeeker heideschapen en –lammeren. De kudde zorgt door zijn specifieke vorm van duurzame begrazing voor meer biodiversiteit. Door korte intensieve begrazing krijgen veel bloemen een kans om helemaal tot bloei te komen. De kudde verspreidt de kudde naar andere plekken in de vacht en mest. Dieren , zoals kleine zoogdieren, insecten, vlinders, amfibieën en (roof)vogels, zijn gek op plekken waar de kudde graast.

De streekherder werkt samen met scholen, is gemakkelijk benaderbaar, ook voor volwassenen en vertelt graag.

De schaapskudde trekt door de Utrechtse Waarden. Ook in Lopik, Oudewater en Montfoort kunnen inwoners de streekherder tegenkomen. De schaapskudde blijf een aantal dagen op één plek, gaat naar de volgende plek en komt over 8 tot 10 weken weer terug op dezelfde plek. Die periode is ook ongeveer de cyclus van het groeien, bloeien en zaadzetten van een plant. De herder zal de meeste gebieden dit jaar drie keer bezoeken.

In IJsselstein zal de kudde mogelijk ook te zien zijn op de wal aan de Weg van de Verenigde Naties, in een park in Zenderpark, Randdijkse Bos en de Zijdewetering Noord.

Reageer als eerste
Meer berichten