Logo zenderstreeknieuws.nl


Een zijsteegje van de Benschopperstraat waar regelmatig fietsen verdwijnen.
Een zijsteegje van de Benschopperstraat waar regelmatig fietsen verdwijnen. (Foto: Rinus Verweij)

Pas op voor fietsendieven!

IJsselstein -  Fietsendiefstal. Vaak wordt het aangeduid als kleine criminaliteit. Maar als het je overkomt valt het niet mee. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, zowel financieel als emotioneel. Een voorbeeld uit de praktijk.

Haar man zit al jaren ziek thuis. Ze moeten zich redden met een karig pensioen. De paracetamol is op, ze spoedt zich naar de drogist in de Benschopperstraat. Gelukkig is ze nog net voor sluitingstijd. Gewapend met een voorraad pijnstillers loopt ze terug naar de plaats waar haar fiets staat. Nee, stond! Hij blijkt te zijn gestolen... Ze mag haar pensioentje aanspreken om een nieuw tweedehandsje te kopen. Dit is slechts één voorbeeld van wat talloze slachtoffers dagelijks meemaken. De impact op slachtoffers is vaak gigantisch, financieel en mentaal.

Vooral in de binnenstad is het vaak raak, ook midden overdag en op drukke plaatsten. De daders zijn meestal ongrijpbaar. "Die gasten zijn zó uitgekookt", weet een slachtoffer. "Ze opereren vaak in kleine groepjes, en zien er allemaal hetzelfde uit. Een signalement of videobeelden van een bewakingscamera zijn vrijwel nutteloos. Vaak pakken ze damesfietsen, want als ze toch betrapt worden hebben ze liever een vrouw dan een man tegenover zich. Ze weten donders goed dat de pakkans gering is. Er lopen in de stad wel BOA's rond, maar die hebben het veel te druk met parkeerboetes. Dàt levert tenminste geld op."

Reageer als eerste
Meer berichten