Logo zenderstreeknieuws.nl


Eigenaren Lou en Marijke Rijneveld van De Wielewaal met burgemeester Lokker en de wethouders Spelt en Van Everdingen. (Foto: gemeente Lopik)
Eigenaren Lou en Marijke Rijneveld van De Wielewaal met burgemeester Lokker en de wethouders Spelt en Van Everdingen. (Foto: gemeente Lopik) (Foto: gemeente Lopik)

Natuurmuseum De Wielewaal brengt rijke natuur in beeld

Willige langerak / Lopik - Natuurmuseum De Wielewaal in Willige Langerak brengt de rijke en gevarieerde natuur van het Groene Hart in beeld. Naast het museum is er op het erf ook een klompenwinkel met producten in het assortiment die niet overal meer te verkrijgen zijn. Het Lopikse college van B&W wilde het wel eens zien en ging er op bedrijfsbezoek.

Lou en Marijke Rijneveld begonnen het natuurmuseum in 1988 op de voormalige boerderij aan de Tiendweg 26. Muurschilderingen brengen de opgezette vogels en andere dieren terug in hun omgeving. Burgemeester Lokker: "Lopik is trots op deze inspirerende locatie waar de passie voor natuur en landschap niet alleen zichtbaar, maar ook voelbaar is."
Bijna alle opgezette dieren en vogels in het museum zijn slachtoffer van het verkeer. De vogels en andere dieren - met allemaal hun eigen verhaal - kunnen worden bewonderd in drie verschillende expositieruimtes die met elkaar één geheel vormen. De muurschilderingen van de polder van Willige Langerak, de Middelste Molen van Cabauw en oude dorpskernen maken het museum uniek.
De inspirerende ruimtes bieden ook mogelijkheden voor vergaderingen, bijeenkomsten, kinderfeestjes en wilgenteencursussen.
De tuin is natuurvriendelijk ingericht met hoogstamfruitboomgaarden, griendjes en een ecologisch ingerichte poel. Sfeervol en uitermate geschikt voor een bruidsreportage. Zowel het museum als de tuin geven een prachtig beeld van de natuur in het Groene Hart en zijn cultuurhistorie.
Het museum dankt zijn naam aan de wiel die tussen de Tiendweg en de Lekdijk ligt en bij het museum hoort. Een wiel is een plas die na een dijkdoorbraak is ontstaan. In Willige Langerak werd deze wiel ook wel 'waal' genoemd. Rond een wiel groeien vaak populieren en wilgen, en dat zijn weer de lievelingsbomen van de wielewaal. Ook veel andere vogels voelen zich er thuis.
Niet de grootte van de collectie is voor Natuurmuseum De Wielewaal de drijfveer, maar het bewust maken van de unieke natuur om ons heen. De afgelopen jaren hebben Lou en Marijke Rijneveld dan ook al vele Lopikse schoolkinderen voor een excursie mogen ontvangen.

Het natuurmuseum is deze zomer geopend tot en met dinsdag 31 oktober. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur; in de vakantieperiode ook op maandagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Alle informatie: www.museumdewielewaal.nl

Reageer als eerste
Meer berichten