Logo zenderstreeknieuws.nl


De leden van het Roest Crollius Fonds krijgen een lesje pétanque. En dat blijkt niet zo makkelijk als gedacht. (Foto: Lysette Verwegen)
De leden van het Roest Crollius Fonds krijgen een lesje pétanque. En dat blijkt niet zo makkelijk als gedacht. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Pétanque meer dan zomaar een balletje opgooien

IJsselstein - Jeu de boules club Cercle de Pétanque viert op 30 mei het 40-jarig jubileum. Het eerste cadeautje werd dit weekend overhandigd: 1000 euro, de Verrassing van het Roest Crollius Fonds. Met dat bedrag bouwen de leden verder aan de inrichting van hun clubhuis. Én de bekendheid van hun sport.

Cercle begon met 30 leden en is inmiddels uitgegroeid naar 120 leden die spelen op de 32 banen met vijf niveaus. "Dat heeft te maken met het grint. Hoe fijner het grint hoe beter en hoger je moet gooien omdat de boules (de ballen) makkelijker rollen. Daar heb je bij grof grint geen last van", legt wedstrijdsecretaris Tieleman uit. Maar er worden niet alleen wedstrijden gespeeld. "Door de week wordt er vooral recreatief gespeeld, wedstrijden meestal in het weekend. De zomer staat in het teken van toernooien."

De charme van pétanque: "Je presteert individueel en werkt aan je niveau. Daarnaast ben je onderdeel van een team." De verdeling mannen en vrouwen is ongeveer gelijk. En het is een sport voor jong en oud, al blijken de ouderen in de meerderheid. "Dat is jammer, maar begrijpelijk. De dertigers hebben hun werk en gezin en vaak andere sporten", aldus bestuurslid Van den Heuvel. "Tegen hockey en voetbal kunnen we niet op. Senioren hebben meer tijd en pétanque is een sport die ook door mensen met een fysieke beperking prima beoefend kan worden. Als je gooiarm het maar goed doet."
De behendigheid van pétanque heeft vooral te maken met de invloed van het terrein: "De 'valkuil zit in de kleine oneffenheden op de baan. De sport is moeilijker dan menigeen denkt, want er komt ook tactiek en rolverdeling bij kijken."

Tieleman is 17 jaar lid. "Ik wilde wat blijven doen na het voetballen." Voorzitter Storken heeft sinds 1994 zijn hart aan de club verpand. "Doordat mijn vrouw pétanque zo leuk vond. Nu houd ik me vooral met het voorzitterschap bezig." Van den Heuvel boult vijf jaar. "Ik was uitgenodigd en vond het aanvankelijk een 'stom spelletje'." Hij bleef werd enthousiast. "De strenge regels en de competitie spreken me aan. Net als de gezelligheid rond de wedstrijden. Na het voetbal – veel blessuregevoeliger – ben ik verslaafd geraakt aan pétanque." Zoon Raymond – nog geen lid – bevestigt dat. "Het is meer dan zomaar een balletje gooien."

Wie houdt van sportief samenspel en plezier en een keer gratis wil kennismaken met jeu de boules is elke dinsdagavond rond 19.00 uur welkom bij Cercle de Pétanque op Sportpark IJsseloever, Zomerdijk 41b. Kijk voor informatie op www.cercledepetanque.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten