Vrijwilligers en groenmedewerkers van Reinigingsbedrijf Midden Nederland RMN pluizen de meters buxushagen in de Historische Kruidentuin centimeter voor centimeter uit. (Foto: Clarie van de Langenberg)
Vrijwilligers en groenmedewerkers van Reinigingsbedrijf Midden Nederland RMN pluizen de meters buxushagen in de Historische Kruidentuin centimeter voor centimeter uit. (Foto: Clarie van de Langenberg) (Foto: Clarie van de Langenberg)

De buxusmot vreet zich een weg

IJsselstein - - De buxusmot is hot news, maar voor tuinbezitters vooral slecht nieuws. De Aziatische rupsen zijn waarschijnlijk via import van buxusplanten naar Duitsland in 2009 in Nederland terecht gekomen. Nu vreten de rupsen zich letterlijk een weg door het land. Én door de buxusplanten, die na het bezoek verdord achterblijven. Ook de Historische Kruidentuin wordt door de rups bedreigd.

Kenmerkend voor de kruidentuin in het Vestingplantsoen zijn de buxushagen die de tuin in vier vakken verdelen en een omzoming vormen voor de eetbare planten en bloemen die er groeien. Vrijwilligers van Eetbaar IJsselstein die de tuin onderhouden sloegen begin deze maand dan ook direct alarm.

Een buxus die aangetast wordt krijgt dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en kleverige spinsels met eitjes en uitwerpselen. De volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop, hebben zwarte lengtestrepen en zwarte stippen en zijn ongeveer vier centimeter groot. Voor dat stadium hebben ze in grote aantallen inmiddels de hele buxusplant kaalgevreten. Het komt regelmatig voor dat de plant het niet overleeft. De vlinders paren, leggen eitjes en terwijl de rupsen zich verpoppen tot nachtvlinders vreet de volgende generatie rupsen gewoon door. De buxusmot kan deze cyclus wel viermaal in een jaar doorlopen. Bovendien kunnen de rupsen en poppen de winter overleven.

Zwaar aangetaste planten kunnen het beste verwijderd worden. Voor de planten die nog te redden zijn resteert een drietal middelen: handmatig 'rupsen plukken', biologisch bestrijden of een chemisch insecticide. Eetbaar IJsselstein kiest vooralsnog voor de meest milieuvriendelijke manier: plukken. En dat betekent veel werk, want de buxushagen moeten systematisch worden uitgekamd en de rupsen en poppen moeten met de aangetaste plantendelen in goed afgesloten zakken afgevoerd worden. De rupsen mogen niet in de groencontainer, want daar ontsnappen ze uit en zo verplaatst het probleem zich verder.

Samen met de RMN die de groenvoorziening in de stad verzorgtm wordt de komende weken beoordeeld of het verwijderen voldoende is of dat er meer maatregelen nodig zijn.

Het met de hand weghalen van de rupsen in de kruidentuin vraagt veel tijd van de tuingroep. Hulp is daarbij welkom, op zondag 20 augustus van 13.00 tot 17.00 uur. Kijk voor informatie ook op www.eetbaarijsselstein.nl.

Meer berichten