Logo zenderstreeknieuws.nl


De IJsselsteinse Column

De ondergang tegemoet

Gek hè, deze week moest ik opeens aan wethouder Van den Berg denken. Ik was een boek aan het lezen over operatie Market Garden, de gigantische militaire operatie die deze maand 73 jaar geleden door de geallieerden werd uitgevoerd, en die door middel van massale luchtlandingen en een bliksemsnel grondoffensief de Duitse linies aan de Nederlandse zuidgrens moest doorbreken en een versneld einde aan de Tweede Wereldoorlog moest bewerkstelligen. De operatie liep uiteindelijk uit op een kostbare mislukking, doordat de slag om Arnhem op een nederlaag uitliep en de in strategisch opzicht cruciale Rijnbrug in Duitse handen bleef.

Het was een gigantische operatie, waarvoor een enorme inzet van mensen en materieel was vereist. Eigenzinnige generaals, tegengestelde belangen, trots en rivaliteit; het was een enorme uitdaging om dat allemaal te overwinnen ten behoeve van het grotere doel. Goede samenwerking was doorslaggevend, daar was iedereen van overtuigd. Naarmate er steeds meer in de operatie was geïnvesteerd en het prestige van steeds meer commandanten op het spel stond, was er geen weg terug. Market Garden was een rijdende trein zonder remmen geworden. Er was echter één stafofficier die zich niet liet meeslepen in de euforie. Hij raakte steeds meer verontrust door onheilspellende inlichtingenrapporten over de te verwachten logistieke problemen en over toenemende Duitse troepensterkte. Hij trok aan de bel en had het lef om aan te dringen op uitstel of afstel van de hele operatie. Dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij raakte al snel geïsoleerd binnen de staf, hij kreeg steeds minder informatie, en hij kreeg uiteindelijk van zijn commandant het advies om zich ziek te melden vanwege overspannenheid.

We kunnen slechts raden wat er door het hoofd van deze op non-actief gestelde officier heen ging toen hij op zondag 17 september 1944 de enorme luchtvloot zag opstijgen wetend, dat tallozen hun ondergang tegemoet gingen. Misschien kan Vincent van den Berg zich er wel iets bij voorstellen...

Rinus Verweij

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox