Logo zenderstreeknieuws.nl


De IJsselsteinse Column

Klinkende namen

Ik reed over de N210 bij Zenderpark, en ik moest opeens aan prins Claus denken. Ik zie de aimabele fragiele echtgenoot van koningin Beatrix in gedachten met trillende hand in een bevrijdend gebaar zijn stropdas wegwerpen. Als je zo'n lieve man wilt eren door een plein naar hem te vernoemen, dan kies je toch zeker een vriendelijk verkeersluw plein met gezellige terrasjes, spelende kinderen en ruisende lindebomen?
Maar nee, ze hebben een onpersoonlijk verkeersknooppunt bij Den Haag het Prins Clausplein genoemd. Duizenden automobilisten scheuren er dagelijks met een bloedgang overheen. De enige mensen die gezellig een biertje drinken op het Prins Clausplein zijn voetbalhooligans in een bus op weg naar het stadion van FC Den Haag. Prins Claus heeft beter verdiend.

Hoe kwam ik nou op de N210 op deze weemoedige gedachte? Bij de Parklaan wordt de N210 onderbroken door een rotonde die Moeder Teresaplein is genoemd. Moeder Teresa, de legendarische non die zich bekommerde om de allerarmsten, een ingetogen toonbeeld van naastenliefde, soberheid en mededogen. Daarvan vind je dus helemaal niets terug op deze rotonde, waar bijtelling-patsers in veel te dure Duitse leasebakken elkaar met piepende banden links proberen in te halen alsof het de Grand Prix van Monaco betreft. Ik zou zeggen: maak er het Max Verstappenplein van. Klinkt nog leuk ook.
En als we nou toch rotondes gaan omdopen: als je de N201 verder volgt in noordoostelijke richting kom je op het Nelson Mandelaplein, naar Nelson Mandela, legendarische icoon van de strijd tegen discriminatie, voorvechter van integratie in een multiculturele samenleving, symbool van verzoening en vreedzame overbrugging van etnische tegenstellingen. Zou het geen prachtig positief signaal zijn om een plein in de wijk IJsselveld Oost voortaan Nelson Mandelaplein te noemen?

Rinus Verweij

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox