Logo zenderstreeknieuws.nl


Karin met kater Max die een goed thuis zoekt en Sandra met haar eigen hondje Pablo, die uit Spanje is bemiddeld. (Foto: Lysette Verwegen)
Karin met kater Max die een goed thuis zoekt en Sandra met haar eigen hondje Pablo, die uit Spanje is bemiddeld. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Dierendag ook in het asiel

Niet ieder dier heeft een warm thuis en een eigen baasje. In dierenasiel De Rijpickerwaard vinden honden en katten wel een warm thuis en een goede en liefdevolle verzorging, op weg naar een nieuw baasje.

IJsselstein - Karin Spies en Sandra Geurtsen putten uit 16 jaar ervaring. Karin als beroepskracht, Sandra als vrijwilliger naast haar werk in de zorg. Ze hebben allebei iets met dieren. "Anders moet je hier niet werken", concluderen ze.

Karin is met dieren opgegroeid en heeft twee honden en een kat. "Ik heb dit jaar van vier dieren afscheid moeten nemen. Dat doet altijd pijn." Veel van haar dieren komen uit de Rijpickerwaard. "Vaak 'oudjes' of echte karaktertjes, daar moet je ruimte en geduld voor hebben. Veel dieren worden na verloop van tijd gezellig. Voor mij is het belangrijk dat mijn dieren het samen goed kunnen vinden en ik ben handig met pillen en zalf." Uit ervaring weet ze dat bij veel mensen een dier meteen leuk moet zijn. "Het geduld voor de gewenningsperiode ontbreekt en ze kijken niet door het dier heen." Daarnaast moeten mensen de aanschaf overdenken: "Huisdieren hebben aandacht, liefde en tijd nodig, maar ook huisvesting, voer en medische zorg. Dat kost geld. Een dier mag geen pijn lijden, dat is dierenmishandeling. Schipper desnoods zelf als er geen financiële mogelijkheden zijn, anders moet je geen dier nemen" Haar mooiste ervaringen: "Als een moeilijk plaatsbaar dier een goed thuis krijgt. Daar worden we allemaal echt emotioneel van. Hoe lang het ook duurt: op elk potje past een deksel." Een slechte ervaring: "Een katje van 12 jaar dat binnenkomt met zo'n slecht gebit, dat we alles hebben moeten trekken. Ze moet helse pijn geleden hebben. Ik heb haar mee naar huis genomen en nu is ze 21…"

Sandra heeft vijf katten en twee honden. "Dierengek vanaf mijn kindertijd", bekent ze. "Alle dieren leven in harmonie samen en als verzorgende kan ik goed 'suikerkatten' opvangen, die hun injecties moeten hebben." Ook haar dieren komen uit het asiel. "De dieren hebben een verhaal. Er zijn zoveel mooie momenten als je de dieren op ziet bloeien. Die momenten koester ik." Ook Sandra vindt verdieping bij de aanschaf belangrijk. "Ik gun iedereen plezier met een dier, maar dat plezier gun ik het dier ook. De match moet goed zijn. Wie zich wil verdiepen kan eens kijken op www.licg.nl. Een aanrader voor jong en oud. Kijk niet alleen naar het kopje, maar vooral naar de inhoud." Haar mooiste ervaring: "Het grootbrengen van drie flessenkittens, omdat moeder was overleden met de rest van het nest. Ze stonken, zaten onder de vlooien. Twee katjes zijn geplaatst, het kwetsbaarste is bij mij, al 8 jaar.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox