Logo zenderstreeknieuws.nl


Henriëtte Keijzer en Dennis Nolte: "Duurzaamheid is makkelijker dan je denkt." (Foto: Lysette Verwegen)
Henriëtte Keijzer en Dennis Nolte: "Duurzaamheid is makkelijker dan je denkt." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Duurzaamheid begint met een bezoek aan de VIP-bus

De VIP-bus is de start en het middelpunt van de IJsselsteinse dag van de Duurzaamheid. De bus staat vrijdag geparkeerd voor de bibliotheek aan de Overtoom en wordt een grote bron van inspiratie en dé plek om te ervaren hoe leuk en simpel duurzaamheid kan zijn.

IJsselstein - "Ga achter het stuur zitten en vertel me wat je ideeën zijn voor een duurzamer leven", zegt eigenaar Dennis Nolte. Uit ervaring met zijn busprojecten weet de ideeënbedenker en sociaal ondernemer dat de verhalen makkelijk loskomen. "Mijn oude SRV-wagen was vroeger een vertrouwde omgeving, het geheugen van de wijk en een ontmoetingsplaats. Er werd meer verteld dan de pastoor wist. De beste ideeën liggen op straat, bij de mensen, maar vaak ontbreekt het aan durf, ervaring, een netwerk of weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Met mijn bus vol inspiratie help ik iedereen op weg."

Dat sloot aan bij de praktische aanpak van projectleider Duurzaamheid en energieambassadeur Henriëtte Keijzer. "In de bus kunnen mensen echt een blik op de toekomst werpen. Je voornemen wordt ingeblikt en over drie maanden opengemaakt in de bibliotheek, om te kijken wat ervan is geworden." Het gaat volgens Nolte niet om moeilijke zaken: "Durf groot te dromen en zet een eerste stap. Met kleine stapjes willen we duurzaamheid in beweging zetten en nieuwsgierigheid op gang brengen." Een voorbeeld: "Proef eens van het voedsel van de toekomst: insecten in chocolade… Durf je het aan? Waarom niet? Wat is er nodig om je over de streep te trekken?" Henriëtte lacht: "Voor wie het te heftig vindt is er ook een foodtruck met streetfood, met informatie over houdbaarheid en om te ervaren dat misvormde groenten gewoon groenten zijn en niet weggegooid hoeven te worden. Ook dat is duurzaamheid." Er zijn grote en kleine initiatieven: van het project Rijne Energie tot zonnepanelen, workshops voor jong en oud, afvalrecycling, hondentraining, isolatie en de solar deelauto. "De mogelijkheden zijn eindeloos." Alles start in de VIP-bus, de droom van Nolte. "Iemand moet de leiding nemen en aan het stuur gaan zitten. De gesprekken daar leveren veel op. Geen idee is te gek. Anders was mijn bus er nooit gekomen."

In en om de bibliotheek aan de Overtoom worden vrijdag 6 oktober van 16.00 tot 20.00 uur tal van activiteiten georganiseerd tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Kijk voor het programma op de agenda van: www.bibliotheeklekijssel.nl/ijsselstein.

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox