Logo zenderstreeknieuws.nl


Voor Bart Rietveld, Bert Murk en Wim van Sijl – samen BB+W – is het duidelijk: “Stop de samenwerking met Montfoort.” (Foto: Lysette Verwegen)
Voor Bart Rietveld, Bert Murk en Wim van Sijl – samen BB+W – is het duidelijk: “Stop de samenwerking met Montfoort.” (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

'IJsselstein ijzersterk zonder Montfoort'

Geen moeilijke verhalen voor Bart Rietveld, Bert Murk en Wim van Sijl. Als BB+W, een ongevraagde adviesgroep van en voor IJsselstein, geven zij hun mening en raad over diverse zaken. Hun praktische reactie op de samenwerkingsperikelen binnen UW Samenwerking met Montfoort is het nieuwste manifest: IJsselstein IJzersterk.

IJsselstein - "We moeten de bestuurscrisis achter ons laten en met een positieve blik naar de toekomst kijken", vindt het driemanschap dat al ruim 25 jaar actief is. Bart Rietveld, voorzitter van de Historische Kring IJsselstein; Bert Murk, onbezoldigd directeur van Museum IJsselstein en beeldend kunstenaar Wim van Sijl zetten zich eerder al met succes en duidelijke bewoordingen in voor onder meer behoud van het Nozemagebouw en de ontwikkeling van het Kasteelterrein. Ook over de ontwikkelingen in de samenwerking met andere gemeenten hebben zij een duidelijke mening. IJsselstein IJzersterk betekent werk aan de winkel om van IJsselstein een soevereine en vitale woonstad te maken. Hoe dat moet: "Allereerst de samenwerking met Montfoort beëindigen en een eigen efficiënte zelfstandige organisatie opzetten met adequaat management en financiën. Stop met inhuur van externe adviseurs en schakel competente bewoners in. Dat verhoogt ook de betrokkenheid van de inwoners. Onder de speerpunten staan tal van suggesties opgenoemd. Bouw slim en innoverend binnen de stadsgrenzen voor kleine huishoudens, promoot een levendige binnenstad, versterk de band met de Hollandse IJssel – bijvoorbeeld door een stadshotel aan het water – en verbindt het culturele verenigingsleven en meer."

Waarom de samenwerking met Montfoort stoppen? "Die samenwerking is ingegeven door rationele zakelijkheid, terwijl de culturen van beide steden enorm verschillen. Daar is nooit onderzoek naar gedaan", vertelt Murk. "Er is nog niet eens openbaar vervoer tussen de beide steden. En dat gaat niet gebeuren ook."
'Voor Montfoort was de samenwerking een noodzaak, voor IJsselstein een mogelijkheid', stelt het manifest. "Dat blijken voor IJsselstein na drie jaar alleen maar onmogelijkheden te zijn geworden. Waarom zou Montfoort het nu ineens anders gaan doen? IJsselstein heeft al teveel duur leergeld betaald." Een soeverein IJsselstein is toekomstbestendig. "Met krachtige keuzes en plannen en een financieel gezonde gemeente als uitgangspunt. Beter worden waar we goed in zijn. IJsselstein moet een krachtige autonome stad worden tussen het Groene Hart en Utrecht. Een stad die functioneert vanuit de eigen identiteit en niet een speelbal is van de provincie of buurgemeenten."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox