Logo zenderstreeknieuws.nl


Sportvrijwilliger Kas Zomer tussen zes van de 45 leden van zijn trimclub die gemiddeld al 35 jaar lid zijn en trouw elke week de oefeningen doen. (Foto: Lysette Verwegen)
Sportvrijwilliger Kas Zomer tussen zes van de 45 leden van zijn trimclub die gemiddeld al 35 jaar lid zijn en trouw elke week de oefeningen doen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Trimclub Kas Zomer veertig jaar jong

Toen Kas Zomer ruim veertig jaar geleden naar IJsselstein verhuisde was hij als fervente sportvrijwilliger actief betrokken bij de Utrechtse atletiekvereniging Hellas. Hij had drie trimgroepen in Utrecht, maar besloot dat er ook in IJsselstein een trimclub moest komen.

IJsselstein - De rest is geschiedenis: met ruim 45 leden vierde hij afgelopen week het 40-jarig jubileum. Zomer (83) is zijn hele leven al bezig met sport. "Eerst was ik kruidenier, daarna deed ik in verzekeringen en het sporten bleef een deel van mijn leven." Alles vrijwillig. "Ik laat anderen graag in mijn hobby delen en kon de tijd vrij maken omdat ik zelfstandig ondernemer was."
In IJsselstein ontdekte hij dat vrouwen samen wilden sporten. "Maar er was niets voor hen." Hij begon de trimclub toen zijn kinderen naar school gingen. "Ik startte vanaf de Basis, waar we ook ruimte hadden voor de kleding en koffie na afloop, want dat hoort erbij." Via mond-tot-mondreclame steeg het aantal leden snel. Contributie wordt nog steeds niet betaald: "Alleen een kleine bijdrage voor de koffie."
De sfeer en de onderlinge band binnen de trimclub is alle jaren opperbest en er ontstonden extra activiteiten: "Een fietsdag. Een dag naar zee", vertellen Jannie, Ans, Greet, Tineke, Wil en Edith. "Maar nooit zomaar alleen fietsen: Kas zette puzzeltochten uit en we raakten altijd wel iemand kwijt." Door de gezelligheid kwamen er steeds meer uitjes bij: roeien, meedoen aan de Avondvierdaagse en de jaarlijkse sinterklaasochtend. "Maar altijd moest er eerst 'gewerkt' worden, want training is de hoofdzaak."

"Gezellig 'kwekken' mag", lacht Zomer. "Maar het gaat om bewegen." Niet prestatiegericht. "Het gaat niet om de marathon te móeten lopen, maar om gezond bewegen." De dames bouwden hun conditie op. Ook tijdens de jaarlijkse langlaufweken die Zomer organiseerde en de speciale trainingen. "We lieten onze mannen thuis, want er moest toch iemand op de kinderen passen", grappen de dames. Die tijd is voorbij: de dertigers van toen zijn vier decennia ouder. "De groep varieert in leeftijd van 60 tot in de 80, maar menig jonge vrouw legt het af tegen onze conditie. Ze zijn welkom." Bewegen, daar gaat het Zomer om: "Beweeg en doe wat je doen kunt. Je blijft langer in conditie en herstelt sneller." Dat hij alle sportactiviteiten zijn hele leven vrijwillig heeft gedaan vindt hij normaal. "Ik ben miljonair in de vreugde die het brengt." De trimclub is net een groot gezin. "We delen lief en leed en er worden afspraken verzet om niet te verzuimen", vertellen de dames. En dat is Zomers droom: "Onze club is uniek."

Reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox