Negen van de vijftien Heeren van de Rijpickerwaard trokken vrijdag voor het eerst hun nieuwe kostuum aan. Op elf-elf live te zien tijdens het openingsfeest van carnaval. (Foto: Peter Vos)
Negen van de vijftien Heeren van de Rijpickerwaard trokken vrijdag voor het eerst hun nieuwe kostuum aan. Op elf-elf live te zien tijdens het openingsfeest van carnaval. (Foto: Peter Vos) (Foto: Peter Vos)

Maak kennis met de Heeren van de Rijpickerwaard

Tijdens het carnavalsfeest op 11 november kunnen de carnavalsvierders van Apestad kennismaken met de Heeren van de Rijpickerwaard. De nieuwe club van oud-slotheren en -knechten treedt officieel naar buiten en gaat de KOIJ en het carnaval ondersteunen.

IJsselstein - Oud-slotheren Wouter van de Veen en Kees Vroege lichten met oud-knechten Wil van Doorn en Hans van Dis de plannen toe. "Vijftien man sterk – met oud-slotheer Nico Kok in gedachten – willen we meebouwen aan de toekomst en de geschiedenis van carnaval in Apestad. Dat doen we vooral praktisch. We zijn geen clubje met een bestuur, maar een groep die aanpakt om de KOIJ met raad en daad te ondersteunen, vooral bij en met activiteiten en officiële momenten naast de optocht."
De eerste daad is het oprichten van de Vrienden van de KOIJ. "Dat levert de KOIJ de financiële ondersteuning op die hard nodig is om het carnaval en de optocht te organiseren en uit te breiden. Elke Apeluier kan vriend worden en wij zorgen voor de jaarlijkse faciliteiten bij dat lidmaatschap."

De Heeren zijn herkenbaar aan hun bordeauxrode colbert met zwarte vlinderdas en gele stiksels op hun mouw én hun carnavalssjaal. "We gaan het hele jaar veel doen achter de schermen, maar treden naar buiten op officiële momenten, zoals tijdens elf-elf en de carnavalsmis, bij het inhalen van de nieuwe slotheer en knecht Kees en bij het afschieten als carnaval eindigt. Voor de rest vieren we informeel carnaval." Wat de Heeren willen uitstralen: "Eenheid, steun en representatie." En niet onbelangrijk: gezelligheid. De mannen – "Vrouwen spelen geen rol, die steunen vanuit huis" – willen een keer of drie per jaar samenkomen. "Voor de gezelligheid maar ook om ideeën af te stemmen. Als Heeren – zelfs de ex-knechten worden heer – komen we overal vandaan en hebben we allemaal ons eigen netwerk. Dat willen we beschikbaar stellen om de KOIJ te ondersteunen, want als Heeren zijn we geen doel op zich."
Het is ook een blijvende herinnering aan hun mooie tijd als slotheer. Hans van Dis vertelt: "Het is een eer om als slotheer of knecht gevraagd te worden. Je bent gezicht van het carnaval en 'baas' van de stad. Na het afschieten val je in een zwart gat. Nu gaan we door."

Help de Heeren van de Rijpickerwaard en word Vriend van de KOIJ voor 50 euro per jaar. Als dank ontvangen Vrienden elk jaar de KOIJ- én Vriendenbadge en toegang tot het introductiefeest van de slotheer. Voor informatie mail: vrienden@koij.nl.

Meer berichten