Logo zenderstreeknieuws.nl


De IJsselsteinse Column

Molen tegen hoogbouw

IJsselstein mag zich gelukkig prijzen met een bijzonder historisch monument: molen de Windotter. De meeste monumenten zijn vooral mooi om naar te kijken, maar deze molen biedt een totale belevenis. Zodra je binnenstapt worden al je zintuigen geprikkeld. Er is geluid, er is beweging, en er is die karakteristieke geur van vers gemalen meel. Alleen in gebruik zijnde bedrijfsmonumenten kunnen zo'n multi-zintuiglijk effect teweeg brengen. In dat opzicht is onze molen te vergelijken met een stoom- of dieselgemaal.

Een niet te veronachtzamen positieve bijkomstigheid van het bestaan van molen de Windotter is de zogeheten molenbiotoop. In het gemeentelijk bestemmingsplan is vastgelegd dat de molen binnen een vastgestelde cirkel onbelemmerd wind moet kunnen vangen. Om die reden mag er binnen die cirkel geen hoogbouw gerealiseerd worden, en gelukkig valt de hele oude binnenstad binnen die cirkel.
Om te weten wat een zegen dat is hoef je niet ver te kijken: Uptown IJsselstein, een veertien (!) lagen hoog prestige-object, door Provides gerealiseerd aan de Cape Kennedy. Tja, what's in a name... de Apollo-raketten waren nog twee keer zo hoog. Maar die werden tenminste vroeg of laat gelanceerd, en dan waren ze weg. Dat gaat met deze torenflat niet gebeuren denk ik.
Ik vraag me wel af waarom architecten en projectontwikkelaars zo graag dingen willen maken die groot zijn en recht omhoog staan. Ik heb enkele oude studievrienden die tot deze beroepsgroep behoren, en ik heb niet de indruk dat er onvolkomenheden zijn in hun huwelijksleven die deze obsessie zouden kunnen verklaren. Van het met opzichtige prestigeobjecten compenseren van zakelijke tegenslag is ook geen sprake. Laat ik het zo samenvatten: ze hoeven geen zakcentje bij te verdienen.

Maar zonder gekheid, om terug te komen op de molen: onlangs kwam dit IJsselsteinse visitekaartje prominent in beeld bij in een aflevering van het RTL4-programma Mijn Stad.
Een betere reclame kan IJsselstein zich niet wensen.

Rinus Verweij

Meer berichten

Shopbox