Logo zenderstreeknieuws.nl


De IJsselsteinse Column

Lopen over het water

Weinig locaties in de omgeving vind ik zo intrigeren als de Nedereindse Plas. Er hangt een waas van mysterie, zeker na zonsondergang. Ooit zou hier een oase van recreatiemogelijkheden komen. Zwemmen, strandvermaak, een waterski-baan, het kon niet op. Goed, je kunt er nu genieten van een ski-helling en een rollerskatebaan, maar de plas zelf blijft het domein van watervogels. Je kunt er omheen wandelen, maar het is wel raadzaam om een plamuurmes mee te nemen om je schoenen poepvrij te maken, want honden-uitlaat-services hebben de plas ook ontdekt en laten de harige blaffers met bestelbusladingen tegelijk zich onaangelijnd ontdoen van overtollige energie en halfverteerd voer. Ach, de Nedereindse Plas...

Een waas van mysterie
rond de Nedereindse Plas

Vroeger ging ik daar wel eens zwemmen op een zwoele zomeravond. Liet ik het koele water mijn huid strelen in het zilveren schijnsel van het maanlicht, genietend van de stilte. Later ontdekte ik hoe onverantwoord dit was. Het water was zo vervuild dat je er bijna overheen kon lopen, en het radioactieve afval op de bodem zou zwemmers zodanig besmetten dat ze licht zouden geven. Nu lijkt het me wel een spirituele ervaring om in een krans van licht over het water te lopen. Wellicht zou ik dan ook water in wijn kunnen veranderen, wat een aanmerkelijke reductie op mijn huishouduitgaven zou betekenen. Maar ik besef dat zulke wonderen niet voor sterfelijke zondaars als mij zijn weggelegd, en buig deemoedig het hoofd.
Toch bekruipen mij bij het wandelen langs de plas steeds weer weemoedige gedachten over wat had het kunnen zijn. Vooral bij de vervallen toiletgebouwtjes, die zijn verworden tot een kladblok voor graffiti-amateurs. Weinig zaken verbijsteren mij zozeer als de enorme verspreiding van deze manie.Enkele decennia geleden heeft die zich als een agressief virus vanuit Amerikaans getto's verspreid over de wereld, in al zijn treurige eenvormigheid van blow-up letters, afgekeken van comic books. Hoe is het mogelijk dat zo veel jongeren hier hun energie aan verspillen?
Tòch een gebrek aan spiritualiteit?

Rinus Verweij

Meer berichten

Shopbox