Logo zenderstreeknieuws.nl


Hans Reusch en Ed Sluis waren als enige vertegenwoordigers van RTV9 aanwezig op de kijkdag aan de Einsteinweg voor de veiling van de inventaris. (Foto: Lysette Verwegen)
Hans Reusch en Ed Sluis waren als enige vertegenwoordigers van RTV9 aanwezig op de kijkdag aan de Einsteinweg voor de veiling van de inventaris. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Inventaris RTV 9 onder de hamer

RTV9 – de lokale omroep van Lopik, IJsselstein en Nieuwegein is niet meer. De uitzendingen en de website zijn vorige maand gestopt. Wat rest is de veiling via BVA Auctions waarbij de totale inventaris online onder de hamer gaat.

IJSSELSTEIN - De kijkdag vorige week trok vooral veel collega's van lokale omroepen uit de wijde omgeving op zoek naar apparatuurkoopjes voor hun studio, en belangstellenden voor het meubilair. De enige aanwezigen van RTV9 waren voorzitter Hans Reusch en secretaris Ed Sluis.

Volgens beide bestuursleden was stoppen met RTV9 geen makkelijke beslissing en is het bestuur niet over een nacht ijs gegaan. "We stonden voor de verlenging van een tweejarig huurcontract, er waren te weinig luisteraars en vrijwilligers, verjonging en nieuwe programma's bleven uit en er was geen middenkader meer, waardoor de werkvloer van vrijwilligers 'los zand' werd." En: "We kregen al signalen dat de subsidie van de drie gemeenten in 2018 mogelijk niet toegekend zou worden."
De beslissing te stoppen was bekend. "We hebben er op de nieuwjaarsreceptie in januari over gesproken, in de nieuwsbrief van juni en ook in het jaarverslag. Op een vergadering over de opheffing, die per mail was aangekondigd, kwamen 25 van de 60 vrijwilligers. Iedereen stemde met de aangekondigde liquidatie in, die we vervolgens in gang hebben gezet. We hebben geen schulden, kunnen alle rekeningen nog betalen en geld wat over is gaat naar een goed doel."

Reusch en Sluis missen de hulp van vrijwilligers bij de ontmanteling. "Jammer, want ook wij zijn maar vrijwilligers. Met zijn allen iets beginnen is leuk en gezellig, samen eindigen is ook belangrijk." Ze blikken terug: "De doorstroming bij RTV9 werd vergeten. We schreven in 2015 een beleidsplan om juridisch en organisatorisch alles goed te regelen. Iedereen keurde het goed, maar het werd niet uitgevoerd. Daarmee ontbrak de bodem en bleven vernieuwingen uit terwijl het vrijwilligerstekort ook groter werd."
De roep om een doorstart is hen bekend. "We wilden helpen. Er moest juridisch een nieuwe stichting opgericht worden omdat RTV9 al in liquidatie was. Dat was juridisch niet meer terug te draaien. En er had een nieuwe vergunning aangevraagd moeten worden. Dat is alles."

Meer berichten

Shopbox