Logo zenderstreeknieuws.nl


De twee medewerkers van Lister (links) zorgen met Liesbeth Hazekamp, Walter Altena en andere ervaringsdeskundige vrijwilligers voor een wekelijks Ontwikkelpunt op maandagmiddag. (Foto: Lysette Verwegen)
De twee medewerkers van Lister (links) zorgen met Liesbeth Hazekamp, Walter Altena en andere ervaringsdeskundige vrijwilligers voor een wekelijks Ontwikkelpunt op maandagmiddag. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Door Het Ontwikkelpunt ga je leven

Binnenkomen bij Het Ontwikkelpunt is thuiskomen in een gezellige sfeer. Een praatje maken, koffie drinken of meedoen aan een activiteit: niets moet, alles mag. Een keer per week. En dat is wat weinig vinden de deelnemers.

IJSSELSTEIN - Elke maandagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur is Het Ontwikkelpunt geopend in wijkcentrum Xperience aan het Teenschillerpad 2. Het is een vertrouwde en gezellige plek voor mensen met een psychische of lichamelijke kwetsbaarheid, bij wie ontmoeting en ontwikkeling centraal staan.

Walter Altena, ervaringsdeskundige en vrijwilliger was een van de medeoprichters. "Dit is de basis om aan te sluiten bij andere cursussen en activiteiten." Hij weet dat gemeenten vanuit de Wmo verplicht zijn om dagbestedingsmogelijkheden aan te bieden. "Lister financiert voor, daarom kunnen we nu Het Ontwikkelpunt op maandagen organiseren."

Lister is een organisatie met een uitgebreid aanbod aan diensten voor mensen met psychische aandoeningen. "Ik werd in 2013 vanuit mijn werk afgekeurd. Ik ontdekte dat er veel dagbesteding was voor ouderen en daarom ben ik thuis jongere mensen gaan ontvangen die in hetzelfde schuitje zaten als ik. In 2015 kwam Lister praten of ik niet meer wilde doen. Ik heb direct ja gezegd."
Martine licht toe: "Van het Sociaal Team kreeg ik een indicatie voor 2,5 uur dagbesteding, waarvoor ik alleen maar in Nieuwegein terecht kan. Dat is te weinig en moeilijk bereikbaar. Daarom ben ik zo blij met Het Ontwikkelpunt. Ik had geen werk en ben afgekeurd; vul dan je dagen maar eens. Ik zou het liefst dagelijks een paar uur zo bezig zijn, maar die mogelijkheden zijn er niet in IJsselstein."
Liesbeth Hazekamp beaamt: "Het is fijn om er elke dag even uit te kunnen als je in zo'n situatie zit. En er zijn genoeg mensen die aan hun herstel werken en op maandag andere verplichtingen hebben." Dagbesteding is belangrijk. "Je houdt structuur en elke dag is niet meer hetzelfde. Er is meer dan alleen met jezelf leven en vechten tegen de eenzaamheid en somberheid", weet ze uit ervaring. "Vooral het najaar en de winter zijn moeilijk. Dan is structuur extra belangrijk om niet van de dag een nacht te maken, omdat je toch de deur niet uit hoeft."
Een nieuwkomer van die middag wil graag haar ervaringen met anderen delen. "We hebben allemaal een rugzakje en we weten waar we het over hebben. Het is leuk om te merken hoe mensen enthousiast en gemotiveerd worden en dat er aandacht is voor elkaar."

Voor informatie mail naar: inloophetontwikkelpunt@gmail.com of kijk op Facebook: Het Ontwikkelpunt IJsselstein.

Meer berichten

Shopbox