Logo zenderstreeknieuws.nl


Tussen alle bezoekjes en drukke bezigheden door moet Sint-Nicolaas ook nog een nieuw behangetje kiezen om alle tekeningen van de kinderen op te plakken. De pieten hebben ideeën genoeg, maar Sint kan nog geen besluit nemen. (Foto: Lysette Verwegen)
Tussen alle bezoekjes en drukke bezigheden door moet Sint-Nicolaas ook nog een nieuw behangetje kiezen om alle tekeningen van de kinderen op te plakken. De pieten hebben ideeën genoeg, maar Sint kan nog geen besluit nemen. (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

Exclusief: Sint Nicolaas vertelt over zijn werk!

Het is een drukke tijd voor Sint-Nicolaas: bezoekjes afleggen, kinderen begroeten en cadeautjes rondbrengen. Tijd voor interviews heeft hij niet, maar voor Zenderstreeknieuws maakte hij een uitzondering. Op zijn kamer in hotel Epping mocht ik even met hem praten.

IJSSELSTEIN - De pepernoten staan op tafel naast een flesje bisschopswijn en een kop warme chocolademelk. "De chocolademelk is om warm te worden, want ik wen nooit aan het koude weer in Nederland", vertelt Sint Nicolaas. "Als ik 's avonds op mijn kamer kom en klaar ben met het schrijven in het grote boek, alle tekeningen van de kindertjes heb bekeken en mijn pieten goedenacht heb gezegd, neem ik een glaasje wijn. Dan slaap ik lekker."
Natuurlijk wil iedereen weten hoe het nu zit met het nieuwe behang. "Ik behang mijn kamer het liefst met de tekeningen die ik van de kinderen krijg. Maar na alle jaren zijn die een beetje verbleekt, dus heb ik nieuw behang nodig om nieuwe tekeningen op te plakken." Sint Nicolaas lacht even. "Soms zou ik wel een paar van mijn pieten achter het behang willen plakken als ze ondeugend zijn." Maar daar meent hij natuurlijk niets van. Eigenlijk is hij een beetje verdrietig om zijn pieten.

"Ik hoor steeds vaker boze mensen die mijn pieten een andere kleur willen geven. Die mensen denken ook dat alle pieten dom zijn en dat ik ze heel hard laat werken. Maar mijn pieten zijn al eeuwen donker en ze zijn helemaal niet dom! Hoe zouden ze anders de namen van alle kindertjes kunnen onthouden en de adressen waar ze de pakjes moeten afleveren? En vergeet niet alle specialistenpieten: de hoofdpiet, bakpieten, inpakpieten, reispieten, inkooppieten, klauterpieten en nog veel meer. En natuurlijk profpiet, die is het slimst van allemaal." Sint Nicolaas schudt zijn hoofd. "Ik zou niet weten wat ik zonder mijn pieten moest. Het is best moeilijk als je al eeuwen oud bent om alles alleen te doen en zoveel te onthouden. De pieten zijn mijn beste vrienden. In mijn kasteel in Spanje, waar we met zijn allen wonen, hebben we het heel gezellig. We eten samen en als ik een keertje wat ziek ben zorgen de pieten heel goed voor mij."
Ik vraag me af wat Sint het hele jaar doet. Zou hij hele dagen in de zon liggen? "Nee. Als we op 6 december teruggaan rusten we eerst een paar dagen uit en ruimen we alles op. Daarna gaan we weer aan het werk met de voorbereidingen voor het volgende jaar." En het hele jaar leggen de pieten hun oor te luisteren. "Ik ben heel goed op de hoogte van alles wat er in IJsselstein gebeurt." Met een knipoog naar de actualiteit: "Dit jaar kan ik de namen van alle wethouders niet zo goed onthouden; ze komen en ze gaan te snel weer weg."

Meer berichten

Shopbox