Logo zenderstreeknieuws.nl


Koos Blijleven is trots op 'zijn' Junior Sunday Blues Band. "Ik vind het stoer dat ze dit aandurven en ik ben als coach dik tevreden over hun samenwerking en muzikale prestaties." (Foto: Lysette Verwegen)
Koos Blijleven is trots op 'zijn' Junior Sunday Blues Band. "Ik vind het stoer dat ze dit aandurven en ik ben als coach dik tevreden over hun samenwerking en muzikale prestaties." (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: Lysette Verwegen)

IJsselsteinse jongeren hebben de blues

Als het aan Koos Blijleven ligt mogen de blues nooit verdwijnen. En daar gaat zijn initiatief – de Junior Sunday Blues band – voor zorgen; een groep van zes muzikanten en twee zangeressen in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

IJSSELSTEIN - Jongeren en blues, het is geen vanzelfsprekende combinatie. Bassist Robur, gitaristen Sean en Bram, drummers Pascal en Tjeerd, toetsenist Pleun en de zangeressen Tessa en Yasmijn waren niet of weinig bekend met het muziekgenre en legendarische namen als John Lee Hooker, Muddy Waters, Buddy Guy, Robert Johnson en B.B. King. Jazz, r&b, rock en metal zijn de meer gangbare muziekgenres voor de jeugd. Maar ze zijn om. "Toen ik het hoorde vond ik het leuk, nu is het passie", vertelt Yasmijn. De bandleden kenden elkaar niet. "Maar we hebben het hartstikke gezellig." Hun doel varieert: van beroemd worden tot mensen inspireren en muzikaal emoties vertolken. "Sex, drugs en geld", grapt Sean. "Als het publiek spontaan gaat dansen ben ik happy", zegt Robur. En dat gaat tijdens hun eerste optreden ongetwijfeld gebeuren met nummers als Little red rooster, Johnny B. Goode en Bring it on home tot me.

Koos Blijleven bracht als muziek- en bluesliefhebber samen met de docenten van Fulco Muziekonderwijs de geïnteresseerde jongeren bij elkaar. "De blues hebben altijd een rol gespeeld in mijn leven. Ik organiseerde bluesavonden in IJsselstein en werkte mee aan de Bluesroute in Utrecht. En ik speelde als amateur-muzikant mondharmonica en een beetje gitaar en keyboard." Feilloos hoort hij op de repetitie de wat er goed en fout gaat. De charme van de blues: "Het is eerlijke muziek met de oorsprong in de slavernij, toen slaven op de katoenplantages met simpele muziekinstrumenten en zang uiting gaven aan hun emoties."

Samen met bluesvriend Edward Broere droomde Blijleven om de blues in IJsselstein nieuw leven in te blazen. BijBroere in de Voorstraat bood de gelegenheid. "Hier kunnen we repeteren en bluesuitvoeringen geven." Blijleven wil vooral een coach zijn: "Om deze muziek te laten herleven en de jongeren te coachen. Niet commercieel, gewoon lekker voor de muziek." En ook dat werpt vruchten af: "Ze doen bandervaring op en ik zie ze elke week groeien."

De Junior Sunday Blues Band speelt in het voorprogramma van Paardekooper op zondag 10 december om 16.00 uur tijdens de tweede Sunday blues in feestlocatie BijBroere, Voorstraat 14. Entree: 10 euro aan de deur of voorverkoop: BijBroere en Hubo van Eijk.

Meer berichten

Shopbox