Marie-José de Zeeuw (tweede van links) in actie tijdens de kerstmarkt in Winkelcentrum Achterveld.
Marie-José de Zeeuw (tweede van links) in actie tijdens de kerstmarkt in Winkelcentrum Achterveld. (Foto: Marie-José de Zeeuw)
Aap Stein

Aap Stein heeft een 'knalgoed' verhaal!

Marie-José de Zeeuw is een verbinder pur-sang en het brein achter de broodzakken in IJsselstein. Zij zet zich in voor diverse initiatieven rondom afvalvermindering. Maar dat doet ze niet alleen, met haar persoonlijke challenge en positieve insteek weet zij een steeds groter publiek te bereiken.

“Mijn doel is om een betere en schonere wereld te creëren voor de jeugd”, terwijl Marie-José dit zegt laat ze vol trots een foto zien van haar neefjes. “Deze knulletjes zijn onze toekomst, daar doe ik het voor! Met drie containers voor de deur, scheid ik al jaren mijn afval. Ook plastic, verf en batterijen komen op verantwoorde plekken terecht. Toch blijft er teveel afval en zijn er plastic soepen in de oceanen. Daarom ben ik twee jaar geleden begonnen mijn verpakkingen te reduceren. De slager vult ons meegenomen bakje en wij laten ons brood in een katoenen zak doen”, vertelt Marie-José.

In oktober startte zij haar Brood-Nodig challenge: vijf mensen zover weten te krijgen dat ze ook hun brood in een katoenen broodzak laten doen. Haar initiatief werd goed opgepakt en tijdens de dag van de duurzaamheid waren haar katoenen broodzakken al uitverkocht. Enthousiast geworden, startte ze daarna haar tweede challenge: vijf winkeliers bereid vinden om per winkel vijf broodzakken te gaan verkopen. Inmiddels doen al acht winkels mee! “Ik heb helemaal de smaak te pakken! Daarom ben ik nu met de jaarwisseling in het vooruitzicht, #knalgoed gestart voor minder vervuiling, ongelukken, overlast, schade en dierenleed tijdens de jaarwisseling.
dierenleed.Het is veilig voor je gezondheid, dieren en milieu. Bovendien steun je er een onderwijsproject in Ghana mee.” Maar dat is nog niet alles, want Marie-José doet ook enthousiast mee aan #BackToSender en schrijft bij toerbeurt regelmatig een column vanuit klimaatneutraal IJsselstein in de Zenderstreek. Meer informatie over de projecten van Marie-José de Zeeuw kun je vinden op Facebook.

Aap Stein is een idee van Stichting Puls.

Meer berichten

Shopbox